Egy törött tányér szebb lehet, mint egy ép. Ismerkedj meg a Marcantonio különleges edényeivel!

A Marcantonio olasz designmárka arra esküszik, hogy a törött tányérok megjavítása izgalmasabb feladat, mint teljesen újak készítése - és vásárlása. 

A Marcantonio kortárs kintsugija

A nyugati világban egyre jellemzőbb az, ha valami elromlik, akkor azt egyszerűen kidobjuk, és veszünk egy új, szebb ruhát, lábost vagy éppen étkészletet. Sőt, még akkor is vásárolunk, ha tökéletesen használható eszközökkel vagyunk körülvéve. Ezzel szemben a 15. századi Japánban megszülető kintsugi műfaja művészetté emeli a törött, elhasznált dolgok javítását.

A Marcantonio kintsugi edényei

A kintsugi művészei régi, törött kerámiákat ragasztanak össze aranyporral kevert lakkal, ezzel mutatnak rá a tökéletlenségben rejlő szépségre, és így tisztelegnek a tárgy története előtt. A kintsugi szó jelentése nagyjából az, hogy "arannyal javítás".

Kintsugi a Marcantoniotól

A kintsugi tradicionális műfaját értelmezte át a Marcantonio olasz designmárka. A cég által aSelettinek készített porcelánkollekció egyes darabjai 24 karátos arannyal összeillesztett törött edényekből épülnek fel. A hagyományos kintsugitól eltérően a Marcantonio edényei nem egy törött tányér vagy csésze összeillesztésével nyerték el végső formájukat, hanem egy-egy szép darab több törött porcelánedényből lett kialakítva.

Kintsugi a Marcantoniotól

Az esztétikailag is látványoskintsugiművészete a japánwabi-sabigondolkozásmódhoz áll közel. Ez a nehezen lefordítható és értelmezhető fogalom talán az elmúlás és a tökéletlenség elfogadását helyezi a középpontba. Nem pusztán egyes tárgyak esztétikai jellegzetességeire, hanem egyfajta befogadói attitűdöt is jelöl. Awabiszó vidéki egyszerűséget, csendességet és frissességet jelöl, míg asabikifejezés az elmúlásban rejlő szépséget jelöli, azt, amikor egy tárgy patinájával, viseltességével már magán hordozza múlandóságának bizonyítékát.

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Az Instagramon hasítanak a desszertpizzák. Nézegess csodás, lapos édességeket!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...