Tojás nélkül a nyúlünnepen!

Egy olyan tojásközpontú ünnepen, mint a Húsvét, nem egyszerű annak, aki nem ehet tojást. Rájuk gondolva hoztam egy szuper tojásmentes majonézreceptet!

A majonéznek soha nem volt nálunk nagy divatja, kivéve Húsvétkor - jó, mondjuk átlag nyolcvan kaszinótojás elkészítéséhez kell pár flakon. Amúgy ritka vendég volt nálunk, máig emlegetjük, mikor a húgommal a konyhában szendvicseztünk, és ő egy véletlenül hazakerült majonézes tubussal pöttyözte éppen a kenyerét, mire anyám, aki pont belépett az ajtón, elkerekedett szemekkel csak annyit kérdezett: "Te mióta majonézezel?" Mintha a gyerek legalábbis épp heroint szúrt volna a szemébe.

Az orosz hússaláta receptjét itt találod

A Húsvét másik, az év további részében nem nagyon fogyasztott, de ilyenkor szívemnek kedves fogása a hidegtál. Mindegy, hogy milyen. Lehet kaszinótojás, sonkatekercs, francia vagy orosz saláta - ameddig úszik a majonézben, és passzol a friss kalácshoz, addig jöhet.

Pár hónappal ezelőtt vendégségben jártam Cinegénél, és nála kóstoltam egy isteni orosz hússalátát - bár hűvös ősz volt, nekem azonnal tavaszi hangulatom lett tőle. Cinege tej- és tojásmentesen étkezik, én meg először kóstoltam tojásmentes majonézt, és őszintén szólva nem nagyon tudtam volna különbséget tenni. Most a Húsvét közeledtével el is határoztam, elkészítem ezt a finom kis házi mártást.

Az orosz hússaláta receptjét itt találod

Az orosz hússaláta hírneve amúgy kicsit megtépázódott az évtizedek folyamán - mint általában a hidegkonyhai termékeknek, kicsit hetvenes évek íze van - , főleg ha a párizsis verzióba futunk bele. Pedig eredetileg ritka elegáns egy fogás volt: a francia séf, Lucien Oliver, akiről a nevét is kapta, az 1800-as évek közepén a moszkvai Ermitage séfje volt, és egy aszpikos, rétegzett ételt talált ki, amelyben kapribogyó, fácánmell, kaviár és rákfarok volt, vékony burgonyakarikákkal és savanyú uborkával. Miután a gyönyörű kreálmányt a vendégek rendre összekutyulták a tányéron, a séf végül már így is tálalta fel.

A XX. század szomorú eseményei kicsit leredukálták azoknak a fogásoknak a számát, amiben kaviár, rákfarok és kapribogyó volt együtt - az Oliver saláta, vagyis az orosz hússaláta is egyszerűbb lett. Ettől függetlenül még egy nagyon szerethető, nosztalgikus kis fogás, ami igazi vagy tojásmentes majonézzel is remek!

Legújabb receptek

Olasz rózsafánk

Ezek a kis „virágok” nagyon egyszerű és gyors tésztával készülnek, melynek a pikantériáját a citromhéj adja. Gyors olajban sütés után porcukorral meghintve, mézzel vagy meleg ...

Vegán pad thai

A pad thai egy igazi finomság, amit igazából a szósz tesz nagyon ízletessé. Az hogy hús, tofu vagy zöldségek kerülnek hozzá, azt ízlés szerint el lehet dönteni. Mi most egy vegán pad ...

Növényi vaj

Egy tejfehérje érzékeny vagy vegán sokszor álmodozik a vajról. Akár pirítóson, akár főzéshez vagy sütéshez elengedhetetlen. Ha most mással próbálkoznál, mint a bolti margarin, akkor ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!