Tea forróvíz nélkül? - Kipróbáltuk és ennél jobb frissítőt neked sem tudunk a nyárra

A hideg vízzel készített zöld tea lágy, édeskés íze megéri, hogy nyolc órát várjunk az elkészültére. 

A hongkongi, vagy akár a marokkói forró nyárban a helyiek szívesen szürcsölgetnek a külső hőmérséklethez passzoló, gőzölgő teát. Ha nekünk ehhez nincsen kedvünk, de szeretjük a teát, és nagy a hőség odakinn, általában jeges teát csinálunk.

Ezt a legtöbben úgy készítik, hogy

  • a hagyományos módon forrázott teát kihűtik,
  • esetleg ízesítik,
  • majd jégre öntve fogyasztják.

Tény, ami tény, ez egy igazán hűsítő ital, de lehet ezt máshogyan is csinálni.

A kancsóban nincs semmi más, csak víz és fehér tea

A kávékészítés egy új módszere szerint nem is kell hőkezelni a kávét, hanem hosszabb ideig, több órán át szobahőmérsékletű vízben kel áztatni a kávéőrleményt.

Ez az úgynevezett „cold brew” módszer megmozgatta a tearajongók fantáziáját is, és ők is kipróbálták, mi történik, ha hideg vízben pihentetik a tealeveleket órák hosszat.

Az eredmény egy meglepően zamatos, nagyon lágy ízű ital. Tapasztalatból beszélek, ugyanis magam is kíváncsi voltam erre az italra, amit jó minőségű fehér teából készítettem. Nekem annyira megtetszett, hogy rendszeres szereplője lesz a reggelizőasztalomnak.

A levendulás-narancsos-mentás hidegen készült tea

Nagy bajban voltam, mennyi teát tegyek egy liter vízbe. Nem nagyon találtam egyértelmű tanácsokat ezzel kapcsolatban, feltehetően azért, mert a sokféle tealevélből más-más mennyiség szükséges. Szerencsém volt, ugyanis végül - teljesen véletlenül - eltaláltam a megfelelő arányt. Az általam vásárolt fehér teából másfél evőkanálnyi pont elegendő volt. Miután a teám lefedve egy éjszakán át ázott a hűtőben, reggel megkóstoltam a végeredményt, és elégedett voltam a frissítő, kellemesen aromás, szinte édeskés végeredménnyel.

Az alapanyag: fehér tea

A hideg vízzel készített teával kapcsolatban egy-két tanácsot érdemes megfogadnotok, nekem bejöttek!

  • Csak jó minőségű teát használjunk! A „cold brew” technika őszintén megmutatja a tealevelek aromáját.
  • Csak zöld vagy fehér teát használjunk! A fekete tea meleg, füstös jellege teljesen érdektelenné válik, ha hideg vízben ázik, ellenben magas tannin tartalma alaposan kiszárítja a nyelvünket.
  • Fogyasszuk ízesítés nélkül! A sima verzió mellett készítettem egy levendulásat is, csak 3 levendulavirágocska felhasználásával. Ezt naranccsal és mentával kóstoltam. Finom volt, de a tea íze kevésbé volt egyértelműen érezhető, s ez bizony nagy kár.
  • Kísérletezd ki, kedvenc tealeveledből mennyi kell egy liter vízbe! Nekem szerencsém volt a sima tea elkészítésekor, hogy eltaláltam a mennyiséget, de a levendulás változat a kellemesnél keserűbb lett a sokféle levéltől. Ha elsőre nem jön össze, ne add föl!

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Nagyot fogsz nézni, hogy ezek a színes tészták mitől virítanak ilyen pompás színekben

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...