Nem csak a naptár, hanem a hőmérő is arról tanúskodik, lassan itt az ősz, ennek örömére ki is szabadultunk gyorsan hétvégén az erdőbe kirándulni, és a végén főztünk is. Szerencsére - mivel már nincs negyven fok - nem kellett megaszalódni a fák alatt vagy szinte elpárologni a tisztásokon. Pár hete a Börzsönyben egyedül kínlódtam ilyen körülmények között, és bár azért annak is megvolt a szépsége, hálás voltam a mostanában jellemző, hűvösebb időért. Most hétvégén a fák zöld levelei még a helyükön voltak, a nap is kellemesen átsütött közöttük, a madarak csicseregtek, szóval minden ideális volt egy jó kiránduláshoz, majd főzéshez.
Fontos, hogy az erdei főzőcske nem érhet véget a kaja belapátolásával!
- Bármennyire is el vagyunk telve a finom falatokkal, mi mindig összeszedjük a szemetet magunk után.
- Ha szeretnél te is hétről hétre szép környezetben kirándulni, és esélyt adni erre másnak is, pakolj el te is magad után!
- Sőt, akár tegyél be egy plusz szemeteszsákot a pakkodba, és ha találsz itt-ott szemetet az ösvény mellett, ne legyél rest, kapd fel azt is - mi is így szoktunk tenni!
- Ha téged is zavar az erdőben eldobált szemét, csatlakozz a TeSzedd! mozgalomhoz, akik kesztyűt és zsákot is biztosítanak számodra, ha felcsapnál az erdőt védelmező szuperhősnek.
Mi az a TeSzedd!?
Ha Tamáshoz hasonlóan te is a hazai erdők, mezők szerelmese vagy, csatlakozz Magyarország legnagyobb önkéntes mozgalmához, a Te Szedd!-hez. A szemétgyűjtési akció keretében szerte az országban „nagytakarítanak” a TeSzedd! önkéntesei. Azért szervezik meg ezt a mozgalmat minden évben, hogy közösen tisztítsuk meg szűkebb-tágabb környezetünket. Ha tetszik a kezdeményezés, gyere és regisztrálj! Ezt az e-mail címeddel vagy a Facebook profiloddal tudod megtenni.
Ha már ilyen tökéletesen alakult ez a hétvége, akkor végre kipróbáltam egy különlegesnek mondható receptet. Mert valljuk be, ha az ember a szabadban főz, akkor próbál egyszerű, kevés alapanyagból álló ételeket főzni, az ínyenckedés sokszor eszébe sem jut.
De miért ne lehetne a szabadban is túllépni a hétköznapi recepteken?
Sikerült egy egyszerre ínyenc és mégis pofonegyszerű fogást választanom a hétvégi erdei főzőcskéhez. Tabulét készítettem, hogy a nyár színeit visszahozzuk kicsit az életünkbe. A zöldfűszeres, paradicsomos bulgurt fokhagymával és szójával megbolondított, pácolt csirkemellel dobtam fel.
A pácolás, a kétféle zöldfűszer miatt bonyolultnak tűnhet ez az étel, de igazából fél óra alatt kész minden.
RECEPTÉRT KLIKK IDE!
Miután belapátoljuk a kaját, vagy hősiesen folytatjuk a túránkat, vagy kifekszünk a rétre ejtőzni. Akiknek fekete lyuk van a gyomruk helyén, és még mindig éhesek, azok még kibonthatnak egy szalámis szendvicset, vagy ha éppen Visegrád környékén járnak, pisztrángozni is beugorhatnak. Ez azért kirívó eset, én azt mondom!
Nézzétek meg a videót, és amíg ilyen szép, napsütés idővel kényeztet minket az időjárás, menjetek, járjátok a természetet, óvjátok és figyeljetek oda rá!