A sütit zölddé varázsoló teapor fényévekre van a valódi matchától - Megkóstoltuk az igazit is!

A Teavolution Speciality Tea Shop tulajdonosai, Kapás Dóra és Nagy Balázs úgy döntöttek, megismertetik az igazi matchát a hazai közönséggel is.

A ragyogó zöld, karakteres ízű matcha teánál kevesebb megosztó ital létezik. Vagy inkább létezne, ha idehaza a megrögzött tearajongókon kívül bárki is ismerné ezt az italt abban a formában, ahogyan Japánban készítik. A Teavolution Speciality Tea Shop tulajdonosai, Kapás Dóra és Nagy Balázs úgy döntöttek, megismertetik az igazi matchát a hazai közönséggel is, így tea cuppingot (teakóstolást) szerveztek a budapesti Pozsonyi úton található Piknik speciality kávézóval közösen.

Nagy Balázs a teáról beszél

"Egy átlagos magyar ember a filteres- és a gyümölcsteán szocializálódott - mi is. Az elmúlt négy év a folyamatos tanulásról szólt nekünk is." - mondta Balázs.

Balázs kiemelte, kétféle matcha létezik. A culinary matchával nagyobb valószínűséggel találkozhatunk a mindennapokban, ugyanis ezt a gyengébb minőségű port teszik a lattékba, süteményekbe. A ceremonial matchák azok, amelyeket érdemes italként fogyasztani. Ezek azok a teaporok, amelyeket elég jó minőségűek ahhoz, hogy teaceremónián felhasználják őket. A termőterülettől és a teanövény fajtájától függően nagyon különböző teákat kóstolhatunk.

Mi fán terem a matcha?

A manapság matchaként ismert teát a 7-10. században kínai csan-szerzetesek, hozták Japánba vallásukkal együtt, amely a szigetországban zen-buddhizmusként terjedt el. Az évente egyszer, nagy gonddal leszüretelt teacserjéket sok esetben leárnyékolják, így több kolorofilt termelnek a növények. A kézzel szedett tealevelekben vízgőzzel állítják meg az oxidálódás folyamatát, majd a száruktól megszabadított leveleket lassan, gránitmalomban őrlik porrá. A műveletet valóban komótosan kell elvégezni, mert ha túl gyorsan forog a malomkerék, megégnek a levelek. Fogyasztása során ezt az őrleményt keverik össze gondosan, speciális eszközöket használva 80 Celsius fokos vízzel. Az így kapott lágy, krémes finomságot kőedényből, minden kortyra odafigyelve fogyasztják.

A Piknikben rendezett kóstolón hét féle matchával ismerkedhettünk meg, amelyek mind a Kiotóhoz közeli Ujiban tevékenykedő Yoshida teatermelő családtól érkeztek Balázsékhoz. A szakértők kihangsúlyozták, ez egy teakóstoló esemény volt, nem teaszertartás, aminek gondosan koreografált elemeit nem valósíthatja meg akárki - és nem is lenne rá képes.

Éppen kóstolunk egy habosra kevert Usichát

A legtöbb, általunk kóstolt teának intenzív, "zöld" íze volt, egy sajátos, kissé édeskés, mással össze nem téveszthető jellegzetesen"teás" aromával. Voltak kifejezetten kemény, erős ízű variánsok és többé-kevésbé fanyar, természetesen édes teák is.

A Shyoujyu (Öreg fenyő ) névre hallgató zöld por különösen finom és lágy főzetet adott, aminek enyhe gyümölcsös karaktere is volt. Elkészítéséhez Balázs egy kis bambuszkanállal, csaszakuval vett ki teaport a gondosan lezárva, hűtőben tartott dobozból, majd egy kis szűrő segítségével a csavanba, vagyis teásedénybe szitálta. A csavan egy természetesen érdes felszínű mázas kerámiaedény, amiben Balázs jól fel tudta habosítani a nyolcvan Celsius fokra melegített vízzel kevert teaport egy speciálisan erre a célra készült bambuszseprűvel, csaszennel. Az Öreg fenyőből Usucha, vagyis hígabb tea készült. Ezzel szemben a Kiwamecha (Csúcs tea) névre hallgató teát Koichaként, vagyis sűrű, szinte krémes állagú italként keverte ki Balázs.

A csavanra helyezett szűrő azért fontos, hogy ne maradjon csomós a tea

Az intenzív ízű machák, és ismerősebb, jó minőségű szálas unokatestvéreik is valódi élményt jelenthetnek azoknak, akik rendszeresen élnek velük.

A teában nagy mennyiségben található élénkítő koffein. Ezen kívül azonban a teában található teanin nevű anyag enyhe nyugtatóként is működik.

Így a tea egy különleges, éber de nyugodt állapotot biztosít annak, aki fogyasztja. Balázs személyes tapasztalatai szerint azonban a tea egyszerűen jól esik. Sokkal jobban, mint a kávé vagy a bor. "Régebben szerettem az alkohol okozta enyhe bódultságot vagy a kávénak köszönhető pörgést. A tea azonban egy teljesen másfajta éberséget okoz, más testi érzetet ad."

A Piknik jóvoltából matchás sütit is kóstolhattunk, és mindannyian hazavihettünk egy Kapás Dóra által készített kalligráfiát is. Az írásjegyek jelentése: matcha

"Ha odafigyelsz te is a saját testi érzeteidre, rá fogsz jönni, neked melyik tea esik jól." - tette hozzá Balázs.

A Teavolution teáit hamarosan nem csupán online rendelhetitek meg, hanem Blázsék belvárosi teázójában személyesen is megveheteitek, illetve elfogyaszthatjátok.

Nekem ízlett ez az erőteljes karakterű ital

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Répafülbevaló és borsós szoknya - 2018 tavaszának új divatdilije a KAJA lesz

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...