Paprikás csirke, ahogy Amerikában elképzelik

Probléma nélkül hívjuk a karvastagságú kelt tésztára pakolt sajtot és száraz kolbászt pizzának, de mi van akkor, ha valaki a mi kedvenc ételünket alakítja át?

Régebben rendszeresen és borzasztóan fel voltam háborodva azon, ha valaki úgy tálalt fel egy ételt, hogy a klasszikus recepttől eltérő módon készítette, de mégis ugyanúgy hívta. Eklatáns példája ennek a megannyi vastag, tömős „pizzaszelet” kukoricával, ananásszal, vagy kolbásszal. De a csirkemellel és joghurtos szósszal kínált „Cézár saláta” sem Cézár salátát. Mára bőven túllendültem ezeken a dolgokon, ha nagyon nem tetszik, amit kapok az étteremben, maximum visszaküldöm, de inkább előre tájékozódom, hogyan is készítik az adott fogást. Antropológiai szempontból azonban borzasztóan érdekesek ezek a kis gasztronómiai elhajlások, és néha kifejezetten élvezem, hogy egy-egy helyen hogyan értelmezik át a nagy klasszikusokat.

A paprikás csirke receptjét itt találod

Ami viszont továbbra is felnyomja bennem a pumpát, az az, mikor valaki habzó szájjal támadja a másik töltött káposzta vagy rakott krumpli receptjét, mondván, az nem az „eredeti” . Eközben ő természetesen vidám mosollyal tesz tejet a saját pizzája tésztájába.

Döntsük el kérem, hogy nyitottak vagyunk-e a konyhában. Ha igen, akkor kreatívkodjunk kedvünkre, de ha szigorúan hagyománytisztelőek vagyunk, akkor csak és kizárólag abban az esetben főzzünk palóclevest, ha kaptunk valahol ürühúst. A pizzát is felejtsük el, ha nincs kéznél 00-ás liszt, meg bivalymozzarella.

A paprikás csirke receptjéért ide kattints

Amúgy is jellemző ránk, hogy vannak „szent” magyar ételek, amihez nagyon óvatosan kell nyúlni – ahogy ízHUSZÁR Dávid mondaná, „don’t mess with csirkepörkölt”. Én most nagy bátran mégis hoztam egy kedélyborzoló receptet – egy paprikás csirkét, amit egy amerikai szakácskönyvből nyúltam.

A paprikás csirke receptjét itt találod

Egyszer már említettem nektek James Beard nevét – a bácsi, aki Julia Child jóbarátja, egy neves díj megalapítója, és az amerikai konyha nagy krónikása volt, írt egyszer egy hihetetlenül izgalmas könyvet, Amerikai szakácsművészet címmel, amiben bevándorlók saját és már amerikanizált receptjeit gyűjti össze. A nagy amerikai receptek közül is tucatnyi változatot sorol fel, attól függően, hogy Montanában vagy New Yorkban gyűjtötte az adott mac and cheese receptet. Természetesen magyar recepteket is találunk a könyvben.

A paprikás csirke receptjéért ide kattints

Ez a paprikás csirke első olvasásra is inkább tűnt egy europanizált, gyors vajas csirkének a sok fűszer nélkül, de azért persze nekiálltam. A klasszikus pörköltalap itt kicsit átalakul – először a húst bőrét kell ropogósra sütni, majd a visszamaradt zsíron jó sokáig dinsztelni a hagymát, majd liszttel, irgalmatlan mennyiségű őrölt pirospaprikával felturbózni. Ezután fel kell önteni alaplével és konzerv paradicsommal, majd a csirkéket a vastag szaftba visszahelyezve a sütőben sül készre az étel. Én a végén belecsempésztem még egy deci tejfölt is, na így aztán tényleg olyan állaga lett ennek az ételnek, mint egy indiai fogásnak. Hogy hasonlított-e a paprikás csirkére? Annak ellenére, hogy ugyanazokat az alapanyagokat használtam, egyáltalán nem. Hogy finom volt-e? Hihetetlenül! Krémes, vastag szaft, roppanós csirkebőr, omlós hús – minden, ami a boldogsághoz kell!

És ezt olvastad már az ízHUSZÁR magazinon?

Fogszabályzó, kánikula, kukorica - avagy Nemes Nóra szenvedései egy felvonásban

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...