Nem fogod kitalálni, milyen zöldfűszerből készül ez a frissítő, nyári ital!

Grúziában az egész ország odáig van egy egészen bizarr, neonzöld üdítőért. Vajon milyen zöldfűszerből készül?  

Pár éve hoztunk egy utóbb nagyon klassznak bizonyuló döntést, és a barátommal elutazunk Grúziába. A Kaukázus lábainál fekvő aprócska országban láttunk ötezer méter magas csúcsokat, sivatagot és furcsa, párás, szubtrópusi erdőket is. Mégis, az egész utazás során a legizgalmasabb élmények közé tartoztak az ételek is. A grúzok konyhája egyszerre idézi az orosz, a közel-keleti és a török ízeket. Sok-sok szárított gyümölcs, cékla, padlizsán, még több koriander, dió és tárkony számunkra szokatlan, de hihetetlenül összetett és kifinomult használata jellemzi az itteni konyhát - már nálunk is több étteremben, például a Dobrumbában is kaphatsz ízelítőt a grúz kajákból. Emlékszem, egyszer egy étteremben olyan csirkeragut kóstoltunk, aminek a szósza szinte teljes egészében tárkonyból állt, egy is citrommal, fokhagymával, fehérborral feldobva. Ez a csodálatos zöldfűszer számunkra sem ismeretlen, de grúziai barangolásaink során egészen meglepő formában is találkoztunk vele.

Nagy melegben jártuk a főváros, Tbiliszi utcáit, és szerettünk volna venni egy üveg vizet. Az élelmiszerbolt polcain azonban egy neonzöld színű, furcsa ital hívta fel magára a figyelmünket. Mivel a grúzok saját ABC-jét nem tudtuk elolvasni, úgy döntöttünk, kockáztatunk, és megkóstoljuk a bizarr folyadékot.

A üdítő íze egészen döbbenetes volt: pokolian édes és pokolian tárkonyos. Be kellett vallanunk, nekünk mérhetetlenül bejött a tárkony aromája édesre hangolva.

1887-ben egy grúz patikus, Mitrofan Lagidze jött rá arra, hogy ha a tárkonyszörpöt felönti szódával, frissítő ital lesz a végeredmény - írja az Atlas Obscura. Majdnem egy évszázaddal később, a szovjet időkben kezdték el a tárkonyos üdítőt nagy tételben gyártani Grúziában. A termék olyan népszerű, hogy a mai napig számos cég számos márkáját meg lehet vásárolni akár a legkisebb élelmiszerboltban is - ottjártunkkor mi is minden boltban találtunk ebből a furcsa, neonszínű italból.

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

A tökéletes házi sült krumpli Anthony Bourdain nyomán

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...