Nem csak konyhamalac létezik, de konyhahal is - Egy japán faluban együtt élnek a halak és az emberek

Japánban van egy faluközösség, ahol minden háztartásnak saját forrása van, ahonnét a vizet nyerik - a mosogatás közben keletkező maradékokat pedig pontyok majszolják el.

Japánban, a Kiotóhoz közeli Biwa-tó mellett található kis faluban 170 háztartás 750 lakója egészen különleges, szoros kapcsolatot ápol a környező természettel. Az egész falu egy, a környező hegyekből érkező, föld alatti kis patak vizét használja főzéshez, mosáshoz. A helyieknek az is fontos, hogy az a víz, ami távozik az otthonaikból, tiszta legyen.

Pontyok várják türelmesen az ételmaradékokat

A "kabatának" nevezett, különleges vízellátási rendszerben a 10-20 méter mélyről érkező egész évben 13 Celsius fokos forrásvíz először egy, a ház mellett felépített kis épületben kialakított medencébe, a "motoike"-be kerül. A helyiek innen nyernek ivóvizet, itt mossák a rizst, és az innen vesznek vizet a főzéshez is. A víz ezután egy másik medencébe, a "tsuboike"-be kerül, ahol zöldséget tisztítanak és hűtenek benne. Végül a víz átfolyik egy harmadik medencébe, a "hataike"-be, ahol mosogatnak benne.

Kabata

Az ételmaradékokat és a többi apró szerves anyagot az itt élő, konyhamalacként funkcionáló pontyok elfogyasztják, így a víz tisztán kerül a Biwa-tóba.

Zöldségek tisztítása a szabadban

A falusiak gondosan ügyelnek arra, hogy ne kerüljön ki szennyezett víz a természetbe - több háztartás használ egy-egy elfolyócsatornát, és mindenki gondosan figyeli, a szomszédja nem vét-e az etikett ellen. A víz és a természetes környezet védelme érdekében a használt sütőolajból szappant készítenek.

forrás: MAINICHI

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Esküvői torta francia módra - Mi fán terem a croquembouche?

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...