,,Nálunk minden nap Márton nap!" - a Macesz Bistro libalakomáján jártunk

Manapság sok étteremben készítenek a vállalkozó szellemű séfek különféle libás fogásokat. A Macesz Bistroban viszont minden nap libanap! Benéztünk hozzájuk!

Márton naponsok étterem kínál speciálisan erre napra megálmodott libahússal készült ételeket, hiszen a Márton-napi libalakomáknak sok száz éves hagyománya van. A libahús és a liba ételek természetesen nem csak a magyar gasztronómiában fellelhetők. A zsidó konyha tette népszerűvé ezt az alapanyagot világszerte. Gondolj csak bele, hogy elkészülhetne-e egy jó sólet libanyak nélkül, esetleg a zsidó tojás libazsír nélkül. Kötve hiszem.

Budapest zsidó-negyedében jártunk, a Macesz Bistroban és végigettük a Márton-napi specialitásokat. Az étteremben eltöltött négy fogásos liba-ebéd előtt, viszont úgy gondoltuk, faggatjuk egy kicsit az embereket az utcán, arról, hogy mennyit tudnak a Márton-napi szokásokról és a tradicionális liba ételekről.

,,Nálunk minden nap Márton nap!" - kezdi nevetve az ünnepi menü ismertetését Tasnádi Ákos a Macesz Bistro séfje.

És valóban igaz, amit mondd. A Macesz Bistro étlapján ugyanis mindennapi fogás a liba. Kevés az olyan hely a városban, ahol az év minden napján betolhatsz egy libacombot. Ebben a bisztróban viszont megteheted. Ezen a helyen vegyül a magyar és a zsidó konyha, valamint a tradicionálisan elkészített fogások közé a séf becsempész egy kis friss gondolkodást is.

,,Azoknak, akik egy kicsit újítani szeretnének, ajánlom a ludaskásánkat, amit száraz tarhonya helyett szaftos rizottóval készítünk, egy kicsit olaszosan" - mondja a séf, majd hozzáteszi - ,,Aki viszont klasszikus fogásra vágyik, annak a libacombunk, hagymás tört burgonyával és lila káposztával, egy biztos választás lesz".

Tasnádi Ákos séf Márton napi menüjének első versenyzője egy libaconsommé volt. A consommé (konszommé) francia "derített" leves. A derített kifejezés azt takarja, hogy a leves áttetsző és nem úszkál benne semmi, valamint zsírcseppeket sem látni a tetején. Voltaképpen egy nagyon finom, erős húslevesről beszélünk! Ebben a libalevesben újhagyma darabkák és zsályás libagombócok is helyet kaptak. Utóbbinak igen erőteljes az íze, így ha nem vagy "zsálya-párti", akkor lehet, hogy nem fog bejönni.

Meleg előételként érkezett - a forró leves után - libamáj körtével és mogyoróval. Itt a textúrák játékára és az édes-sós ízekre hívta fel a figyelmet a séf: ,,A roppanós pörkölt mogyoró, az édes körte és a durva sóval megszórt selymes libamáj találkozása a tányéron" - mondta, majd elárulta, hogy ez a fogás a kedvence a menüről.

Ezt követte egy tradicionális és hatalmas libacomb, hagymás tört burgonyával és párolt káposztával. Majd lezárásként lúdlábtorta érkezett. A séf elmondása szerint azért a lúdlábtortára esett a választása, mert, ha Márton napon libát eszünk, akkor a süteménynek is ludasnak kell lennie!

Ha felkeltette az érdeklődésedet a teljes menü, vagy egyesével kóstolnád meg a fogásokat, akkor vasárnapig megteheted a Macesz Bistroban, Pest belvárosában.

És ezt olvastad már az ízHUSZÁR magazinon?

8 hely, ahol garantáltan nem fogsz csalódni, ha Márton-napon libát rendelsz

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...