Menyasszonydilemma: mit egyen a násznép?

Az éhes vendég nem jó vendég, pláne nem egy esküvőn. Mindenki kedvében járni lehetetlen küldetésnek tűnik, de a tanácsainkat megfogadva nem fogsz hibázni.  

Aki szervezett már esküvőt, jól tudja, hogy a nagy nap minden perce kulcsfontosságú lehet. Mivel nem csak saját magunk, hanem a vendégeink számára is szeretnénk emlékezetessé tenni az eskütétel napját, ezért fontos az enni- és az innivalókról is megfelelően gondoskodni, hiszen tulajdonképpen ez a kettő az alapja annak, hogy valóban jól sikerüljön a nap. De hogyan tudjuk elérni azt, hogy mindenki elégedetten álljon fel az asztaltól?

1. Válassz örök klasszikusokat!

Turbózott rántott hús

Persze tudom, van, aki vékony hússal, sok panírral, van, aki sütőben sütve, van, aki szottyosan és van, aki ropogósan szereti. Nekem viszont ez a tökéletes rántott hús, és remélem, ...

Húsleves, rántott hús, krumplipüré, rizs – nem véletlen, hogy ezek a klasszikus fogások népszerűek sok esküvőn. A vasárnapi családi ebéd kedvenceit jó eséllyel mindenki szereti, és nem kell majd kínosan csodálkozó arcokkal szembesülnünk a nagy napon.

2. Ne bonyolítsd túl!

Táfelspicc

Ha marhahúslevest készítek, mindig megadom a módját. Többféle húst, velős csontot főzök az alaplébe. Most úgy gondoltam, kipróbálom Ferenc József kedvencét a Táfelspitz-et. ...

Bár az esküvőt maguknak szervezzük, amikor a menü összeállítására kerül sor, háttérbe kell tennünk saját étkezési preferenciáinkat, és inkább azt kell szem előtt tartani, hogy mások, vagyis a többség minek örülnének. Nem éri meg kockáztatni, mindenkinek jól kell lakni, mert akinek nincs tele a bendője, annak bizony hamar fejébe száll majd az itóka. Ha vannak családi közönségkedvencek, válaszd a nagy napon is ezeket!

3. Gondolj a vegetariánusokra és a vegánokra is!

Egyre többen kerülik a húst, és az állati összetevőket. Ez jó, ha eszedbe jut a menü tervezésekor is. A nyári időszakban rengeteg friss zöldség és gyümölcs érhető el jó áron, így a pénztárcátoknak is jót tesz majd a zöldítés. Ha van rá lehetőség, akkor akár egy grill sarkot is kialakíthattok, ahol mindenki számára frissen készítik el a kinézett falatokat.

4. Cukormentes cukiságok

Az ételallergiák és gyakori cukorbetegségek korát éljük, és sokszor olyan szeretteinket is érintenek ezek a problémák, akikről nem is sejtjük, hogy oda kell figyelnünk az ilyesmire. Nehéz és cukros édességek helyett vagy mellett legyenek diétás, xilittel, nyírfacukorral vagy más alternatív édesítőszerrel készült nyalánkságok is, amikből mindenki lelkiismeretfurdalás nélkül ehet. Sőt, ha több emeletes az esküvői torta, akkor akár egy egész emeletet is szánhatsz a cukormentes cukiskodásnak.

5. Ha nehéz kiolvasni, felejtsd el!

Lelki szemeink előtt látjuk, ahogyan a nagymamád a svédasztal mellett állva vagy a menükártyát tanulmányozva próbálja kibetűzni a soha nem hallott nevű koreai, indiai, japán vagy más kacifántosabb nyelvek életkülönlegességeinek a nevét. Ne hozd szegényt kellemetlen helyzetbe, fúziós kedvenceidet inkább edd az esküvő előtt vagy után!

6. Ha ti főztök

Mediterrán paprikás krumpli

Sokszor jártunk már spanyol honban, ahol a kis éttermek, kifőzdék egymást érik. Ezt a csirkés egytálételt is az egyik ilyen egységben kóstoltam. Eszméletlenül finom szósza volt. Akkor ...

Ha nem cateringes cégre, profi chefre vagy étteremre bízod magad, akkor jó eséllyel te magad, vagy valamelyik köztiszteletben álló barátod, családtagod áll a tűzhely mögé. És mi lenne akkor, ha egy egész tűzrakóhelyet kapna egy szép nagy bográccsal vagy akár többel? A bográcsozás a laza hangulatú kerti partyk kötelező eleme, különösen praktikus, hiszen mondjuk egy húsmentes paprikás krumplinak is nagyszerű íze lesz a szabadtűznek és füstnek köszönhetően. Ha van bevált, ügyes tűzmester, vágjatok bele bátran a bográcspartyzásba!

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Granolavaj - hogyan tudtunk eddig élni nélküle?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...