Megkóstolnál egy performanszművészt? - Marina Abramović mostantól macaronként megehető

Marina Abramović igazi megasztár a művészeti világban. Most úgy döntött, macaronként dobja magát a piacra.

Marina Abramovićot nagyívű, megdöbbentő és saját személyét - egóját - , testét grandiózusan a középpontba helyező performanszok, képzőművészeti akciók alkotójaként ismerhettük meg. Volt példa arra, hogy a MoMa-ban ült hat órán keresztül naponta, egy hét minden napján. A látogatók megtehették, hogy leültek vele szembe, és a szemébe néztek. 1400 múzeumlátogató élt a lehetőséggel. A jelenlét és a tekintet erejével, a másik emberhez és a hatalomhoz való viszony összetett jelenségével foglalkozó performansz értelmezéséből nehéz kihagyni azt, hogy a látogatók nem akárkivel, hanem ezzel a bizonyos világhírű művésszel ülnek szemben szemben. A művésznő műalkotássá tette az az eseményt is, hogy végigsétált a Kínai Nagy Falon, de izgalmas bizalomjátékot is játszott egy íjjal és egy nyíllal.

És mi a legújabb dobása? Macaronok értékesítése.

A művésznő süteményportréja

Abramović a Kreëmarttal dolgozik együtt a legújabb projekjén. Ez a New York-i szervezet arra törekszik, hogy képzőművészeket mozdítsanak ki a komfortzónájukból. Arra csábítják őket, hogy a cukrot válasszák alkotásaik médiumául.

A művésznő azonban nem csupán sütött egy finom macaront, hanem saját hagyományaiból, emlékeiből inspirálódva egy olyan süteményt hozott létre, amelyet megkóstolva őt magát lehet megízlelni.

A macaron ízvilágának megalkotásában Abramovićot olyan élmények segítették, mint például azok a kislányként átélt reggelek, amikor a nagymama kora reggel főzött kávéjának illata lengte be a házat. Fontos, és meghatározó volt a művésznő számára az utazások során érzett egzotikus illatok emléke, de az a jelenség is, amikor kora reggel láthatóvá válik az óceán találkozása az éggel.

"A munkám a legtöbb esetben anyagtalan. A konceptuális és időleges performanszok semmivé válnak. A Kreëmart a cukrot médiumként használó süteményei is teljesen anyagtalanok, mert miután megeszed őket, eltűnnek. Ami marad, az elfogyasztott édességek emléke" - mondta Abramović.

Abramović macaronjának erős, karakteres íze van - valóban olyan mint maga a művésznő: nem való mindenkinek.

A Kreëmart több ismert képzőművésszel is együtt dolgozott már. Összetett jelentéssel bíró édességek jöttek létre a Maurizio Cattelannal, Rirkrit Tiravanijaval, Vik Munizzal, Terence Kohhal, Kalup Linzyvel, Anselm Reyle-vel és aRichard Tuttle-el megvalósult együttműködések során.

Abramović macaronjait jelenleg a Harrod's-ban lehet megvásárolni egy hétig, ezután a párizsiFIAC Művészeti Vásáron lesz majd kapható az édesség. Ezt követően Los Angelesben, Miamiban, Tokióban és New Yorkban is forgalmazni fogják.

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Ártatlannak tűnő, cuki kis gumimacik, amik aztán jól megviccelnek

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...