La Fabbrica: olasz életérzés és mediterrán konyha a Bazilika tövében

Hatalmas, mediterrán hangulatú komplexum nyílt a Bazilika mellett: a La Fabbrica egyszerre étterem, minőségi bár óriási választékkal, nemsokára pedig streetfoodszekcióval.

A Sas utcában, a Bazilikára néző kilátással nyílt meg idén nyár elején a La Fabbrica. A helyet nehéz elsőre definiálni: az indusztriális és mediterrán hangulatot tökéletesen elegyítő óriási belső tér helyet ad az étteremnek látványkonyhával, egy hosszú bárnak óriási italválasztékkal, nemsokára pedig egy street food-ot kínáló helyiség is megnyílik a sarokban, ami az utcai forgalmat fogja kiszolgálni. Az egykori Marczibányi-palota földszintjét elfoglaló La Fabbricába már csak azért is érdemes bekukkantanunk, mert a gyönyörű belső építészeti megoldások, és a vendégteret a konyhától egy üvegfallal elválasztó megoldás mellett egy olyan kincset is rejt az épület, mint a palota eredeti padlózata, amit véletlenül fedeztek fel a felújítás alatt.

A La Fabbrica koncepciója, hogy nem csupán az olasz, hanem a mediterrán konyhát is bemutassák a vendégeknek. A vezető séf, Mario Palermo - aki korábban a Trattoria Toscana csapatát erősítette - most az olasz ízek mellett olyan mediterrán klasszikusokkal fog készülni, mint a tzatziki vagy a paella. Mivel a nyitás előtti őrületbe érkeztünk, 3 ízig-vérig dél-olasz pastát kóstolhattunk meg. Az első a legegyszerűbb, legismertebb olasz paradicsomos tészta volt, egészen kifogástalan kiadásban.

Mario elmagyarázta nekünk, hogy az tésztaételek alapanyagai mind Olaszországból származnak, a magas keményítőtartalmú tészták, amiket használ, segítenek abban, hogy a szósz igazán krémes és tapadós legyen, ami miatt még egy mezei paradicsomos tészta is ellenállhatatlan lesz.

Megkóstolhattunk továbbá egy tenger gyümölcseivel tálalt vastag szélesmetéltet is - mindenkinek ajánljuk, aki szereti a tenger ízeit a tányérján. A harmadik fogás egy különlegesség volt: a kalamári formájára hajazó tészta itthon ritkaság - mi most tintahallal és citrommal kaptuk. Az ételek nem a fine dining vonalát képviselik, sokkal inkább az egyszerű, de nagyszerű olasz konyhára hajaznak.

És ezt olvastad már az ízHUSZÁR magazinon?

A legjobb helyek a Balatonnál: itt egyél-igyál ha a magyar tengerre mész!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...