A brit Bompas & Parr food designer stúdió egy izgalmas előrejelzést tett közzé azzal kapcsolatban, merre tart az étkezési kultúránk - írja a Dezeen. Az Imminent Future of Food(Az ételek küszöbön álló jövője) címen publikált összefoglaló a duó első ilyen kísérlete.
Az év elején számtalan kutatást publikálnak, és sok ezek közül az előttünk álló 365 nap gasztronómiai trendjeit próbálja valószínűsíteni. Ezek a vizsgálatok nagyrészt már jelenlévő tendenciák erősödését, illetve gyengülését állapítják meg- az amerikai National Restaurant Association felmérését mi is bemutattuk. Az extravagáns brit duó ezzel szemben nem csupán leírni akarja azt, merre tart viszonylag pontosan megjósolhatóan a gasztronómia világa, hanem kreatív módon alakítani is kívánja azt. Szándékuk szerint inspirálni is szeretnék azokat, akik felelősek azért, milyen új jelenségek jelennek meg a gasztropiacon.
ÁLOMBELI VACSORAPARTI
A Bompas & Parr stúdió álombeli vacsorapartikat lát megvalósulni 2018-ban, ahol a résztvevők azt hívnak meg a buliba, akit csak szeretnének. A vágyott vendégeket ( legyen az Donald Trump vagy Sade márki) színészek személyesítik meg, akiket diszkrét fülhallgatók segítségével egy mesterséges intelligencia instruál, mit mondjanak, illetve tegyenek a vacsora alkalmával. A mesterséges intelligencia az online térben keringő információk segítségével dolgozza ki a híres embereket megszemélyesítő színészek viselkedését és szavait.
A BÖJT AZ ÚJ LAKOMA
2017-ben megkérdőjeleződött a "clean eating" jelensége. Sokan problematikusnak tartják a "tiszta táplálkozást", éppen azért, mert az étkezés szigorú kontroll alatt tartása könnyen kényszeres viselkedéssé változhat, ráadásul, azok, akik nagyon egészségesen akarnak étkezni, sok esetben kevés létfontosságú táplálékot vesznek magukhoz. A Bompas & Parr stúdió szerint a tudatos táplálkozásnak egy új, noha sokezer éves múltra visszatekintő módja van terjedőben: a pár napos böjt, vagyis az étkezés mellőzése. Ez a tendencia szerintük új piacot fog teremteni. Lesznek, akik olyan partikat szerveznek, ahol speciális ételeket szolgálnak fel azoknak, akik közösen fejezik be a koplalást.
ÁZSIA HELYETT AFRIKA
2016 és 2020 között Afrika lesz a világ második leggyorsabban fejlődő régiója. A Bompas & Parr stúdió szerint ez a kontinens fogja a jövőben olyan intenzíven befolyásolni a nyugati étkezési kultúrát, ahogyan azt eddig Ázsia tette. Afrika az a kontinens, amelynek kulináris kultúráját eddig a legkevésbé aknázták ki gazdaságilag a mindig újdonságra éhes nyugati világban. A fekete kontinens gazdasági potenciáljának növekedésével azonban a figyelem is az eddig nagyrészt ismeretlen afrikai gasztronómiára fogja irányítani a figyelmet.
VACSORA ÉS ALVÁS
Az alvás és az étkezés kapcsolata régóta kutatott kérdés, de a brit food designerek úgy gondolják, 2018 lesz az az év, amikor a szakemberek elkezdenek olyan ételeket kifejleszteni, amelyek elősegítik a pihentető alvást. "Bizonyos mértékig ez a trend a meglévő tudományos felismerésekre épít. Az újítás végső soron az , hogy az alvást mint célt egy eddig nem ismert módon kommercializálja."
VACSORA A VIRTUÁLIS VALÓSÁGBAN
A virtuális valóság jelenlegi tapasztalatai alapvetően magányosak. Felveszünk egy még bizarrnak ható szemüveget, és egyedül merülünk el egy mesterségesen konstruált világban. A Bompas & Parr stúdió szerint azonban ez a technológia lehetővé teheti azt is, hogy közösen vacsorázzunk azokkal, akikkel valójában nem is vagyunk egy szobában. Szerintük ezt az élmény létrehozásához szükséges szerkezetek egyre kisebbé válása teszi majd lehetővé.
A GMO TECHNOLÓGIA KREATÍV HASZNÁLATA
Egyre több kutatást végeznek az utóbbi években a genetikailag módosított élelmiszerekkel kapcsolatban. Ezek potenciálisan lehetővé teszik azt is, hogy designerek a saját kreatív tervezési folyamatuk részévé tegyék a GMO-eljárásokat.
2018-ban a brit food stylistok szerint az is lehetséges lesz, hogy megkóstoljuk kihalt állatok húsát vagy akár mesterségesen előállított emberhúst szúrjunk a villánkra.
A genetikailag módosított élelmiszerek egészen szélsőséges változásokat hozhatnak magukkal. Könnyen lehet hogy a jövőben nem gyártani fogunk több hozzávalóból ételeket, hanem eleve összetett ízű ételeket fogunk termelni. A genetikai tervezés nem várt etikai problémákhoz is vezethet.
VACSI NÁLAM!
Az Uber és az Airbnb sikeréből kiindulva a Bompas & Parr stúdió úgy véli, eljött az ideje annak, hogy egy vacsoraparti olyan szolgáltatás legyen, amit te magad is piacra dobhatsz. Az éttermek így a magánszolgáltatókkal kell, hogy konkuráljanak. A Magyarországon 2015-ben indult egyedülálló, Yummber nevű alkalmazás nagyon hasonló szolgáltatást kínált a hazai közönségnek, mint amiről a brit designerek álmodoznak. A felhasználó applikációja segítségével tájékozódhatott arról, melyik közeli lakás konyháján fő éppen valami finomság, amiből neki is jut - természetesen nem ingyen. A Kalmár Péter által alapított startup részint az érdeklődés hiánya, részint a menedzsment problematikus működése miatt mindössze 20 hónapot ért meg. A sztorit az alapító maga is elmeséli itt, igen plasztikusan.
Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?
2018 legmenőbb modern konyhabútortrendjei. Neked melyik jön be?