Kés, ami a világ legkeményebb KAJÁJÁBÓL készült

Egy japán YouTube-felhasználó nekiveselkedett, és egy kőkemény élelmiszerből kést faragott. 

A katsuobushi a japán konyha egyik legizgalmasabb alapanyaga, amelynek előállítása akár hat hónapig is eltarthat. Ez a kőkemény élelmiszer nem más, mint többször szárított, füstölt és fermentál csíkos hasú tonhaltörzs. Egy speciálisan erre a célra kifejlesztett kis gyalu segítségével a szárított hal húsából vékony pelyheket faragnak. A bonito-pehely néven ismert sós, aromás ízesítő a dashi névre hallgató alaplé egyik fontos összetevője, de a japán konyha számtalan más fogásában szerepet kap.

bonitokés

A világ legkeményebb élelmiszereként számon tartott katsuobushit választotta kése alapanyagául egy élelmes YouTube-felhasználó, aki különböző szúró-vágó eszközökkel kapcsolatos DIY-trükköket mutat be csatornáján.

Japán fametszet az 1820-as évekből. A képen egy szárított bonitotörzs és egy wasabigyökér látható

Az alábbi videóban ti is megleshetitek, hogyan készül egy katsuobushikés. A felvétel elején az inkognitóját gondosan őrző művész bemutatja, hogy a szárított bonito alkalmas akár egy szög beverésére vagy egy deszka kettétörésére is. Ezután egy tradicionális bonito-reszelőn dolgozza meg a haltörzset, majd fogóval és reszelővel is nekiesik. A végeredmény: egy éles bonitokés, ami még a papírral is elbánik.

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Vajon mit tud ez a FEKETE, japán csodacukor?

Címlapról ajánljuk

További cikkek