Kacsaszárny tollakkal és más nyalánkságok a világ egyik legjobb étterméből

A Noma vadételere fókuszáló szezonjában meglehetősen szokatlan fogásokat tudsz kóstolni.   

A koppenhágai Noma évek óta a világ legjobb éttermei között van számon tartva, 2016-ig négy alkalommal szerepelt a lista legtetején - 2017-ben és feltehetően idén is csak azért marad le róla, mert új helyre költözik az étterem.René Redzepi szezonális és helyi alapanyagokra fókuszáló, kifinomult és átgondolt étterme az idei, vadételekre fókuszáló szezonban egészen megdöbbentő fogásokkal várja a vendégeket.

Kacsaszárny

A Nomában egy külön csapat foglalkozik azzal, hogy minél izgalmasabb fogásokat tudjanak feltálalni. Most minden kulináris előítéletét félre kell tennie annak, aki arra vállalkozik, hogy megismerkedjen a csapat munkájának az eredményével.

A régi rómaiak és görögök által is ismert garum nevű fermentált halszószt a Nomában egy kis mókussal dobták föl.

Érdekes módon nem szerepel sok állat az étlapon, inkább arra törekedtek, hogy egy-egy állat minél több testrészét felhasználják. Az egyik főszereplő a vadkacsa, a másik a mókus, a harmadik a rénszarvas volt.

Vajban sül kacsaagyvelő, amit a saját nyelvcsontjából készített kanállal lehet megenni

Redzepiék nem finomkodó megoldásokat hoztak. A saját nyelvcsontjával kikanalazható kacsaagyvelő és a tollas szárny egyaránt szépségesen hátborzongató és nyilvánvalóan provokatív utalások arra, hogy vegyük észre azt: ha húst eszünk, akkor valójában állatokat eszünk meg.

Erdei bogyókból készített pektinlapokból épített bogár

A gondolat párhuzamot mutat Alex Atala brazil sztárséf gondolataival, aki szerint fontos kihangsúlyoznunk azt, hogy az étkezés elkerülhetetlenül összekapcsolódik az elmúlás, a halál jelenlétével.

Hideg fácánleves kaviárral és tejszínhabbal
Szarvasgombás tollak
Rénszarvasnyelv fenyőtűvel
Moha csokoládéval permetezve
Pácolt kacsamell
Kacsaragu selymes aludttejjel
Kacsaláb formájú karamell
Erdei húsleves mókussal mohamező alatt

viaFeinschmeckeren

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Így készül Gordon Ramsay szerint a tökéletes hamburger – Fogadd meg a tanácsait, és készítsd el te is!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...