A japánok nyers fogásai eddig is furák voltak, na de ez?

Éhes vagy? Látom a szemeden, hogy ennél valami finomat, mondjuk egy kis csirke sashimit? Jól gondolod, ez egy szusiféle. Nyers csirkéből. Szalmonella, eljött a te időd!

Új őrület rázta meg Japánt! Nyers csirkés szusit árulnak az éttermek.

Hiszed vagy sem, amerikai és japán éttermek már felszolgálják ezt a különlegességet, és sikeresnek is nevezhetőek ezek a legkevésbé sem ínycsiklandónak tűnő nyers csirkeszeletkék.
Persze nem kell atomfizikusnak lenni, ahhoz, hogy eszedbe jusson, mi a helyzet a szalmonellával. Tökéletes kérdés, barátom.
Megmagyarázom, hogy a nyers csirkét készítő éttermek, hogyan óvják a vendégeket a baktériumoktól:
  • Tisztítás: Először is a séfek kezet mosnak. Mondjuk nem értem, ezt miért kell külön kiemelni, nem tök egyértelmű? Meleg szappanos vízzel 20 percig mosnak kezet, mintha műtétre készülnének.
  • Szeparálás: Mindenkoszt el kell távolítani a környezetből, a csirkén lévőt is.
  • Főzés: Ne zárd be a cikket, ettől még nyers marad a csirke! A baktériumok megöléséhez fel kell melegítsék a húst 73.8 tized fokosra, ezért főzik egy kicsit.
  • Hűtés: A főzős procedúra utángyorsan behűtik.
Nemcsak a szalmonella az egyetlen betegség, amit a nyers csirke okozhat. A húsban sokféle baktérium található: Escherichia coli, Campylobacter jejuni, Enterococcus, Staphylococcus aureus és Listeria monocytogenes. Ezek a bacik nem pusztulnak el egy kis főzéstől, és evés után 72 óra elteltével is okozhatnak hányingert, hányást és hasi görcsöket, nem ritkán lázat is.
Azt hiszem bátran kijelentem, hogy nem hiszek Marc Murphy amerikai séfnek, aki Twitter bejegyzésében ízletesnek titulálta a nyers szárnyast:
https://twitter.com/chefmarcmurphy/status/823873775582126080
A halakban és a marhahúsban ezerszer kevesebb a baktérium, mint a disznóban és a csirkében. Persze ez a különleges sushi leginkább csirkemellből készül, és ebban nincsen annyi baktérium, mint mondjuk a belekben, de akkor sem leszel teljes biztonságban. Hogy beteg leszel-e ha csirke sahimit eszel? Nem lehet tudni.

Orosz csirke rulettet játszol!

Mondjuk attól sem leszel feltétlenül beteg, ha beleiszol egy WC-be, de azért nem kell próbálgatni. Nagyon jó dolog a szusi és a sashimi is, csak nem csirkéből! Vázolom:

(via: FOOD&WINE)

Legújabb receptek

Kárpátok-krémes

A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...

Díszített focaccia sajtkrémes alappal

Én a tésztából tettem el egy darabot, és fonást is készítettem rá. Tetszőlegesen díszítettem, saját ötlet alapján. Nagyon finom ízt ad neki a rozmaringág. Úgy összességében az ...

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Húsvéti vendégváró őzgerinc

Mostanában nincsenek túl jó napjaim. Arra gondoltam, hogy legalább összeállítom a húsvéti menüt, hátha ez feldob egy kicsit. Egyébként is épp itt is az ideje a tervezgetésnek, hisz ...

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!