A japánok nyers fogásai eddig is furák voltak, na de ez?

Éhes vagy? Látom a szemeden, hogy ennél valami finomat, mondjuk egy kis csirke sashimit? Jól gondolod, ez egy szusiféle. Nyers csirkéből. Szalmonella, eljött a te időd!

Új őrület rázta meg Japánt! Nyers csirkés szusit árulnak az éttermek.

Hiszed vagy sem, amerikai és japán éttermek már felszolgálják ezt a különlegességet, és sikeresnek is nevezhetőek ezek a legkevésbé sem ínycsiklandónak tűnő nyers csirkeszeletkék.
Persze nem kell atomfizikusnak lenni, ahhoz, hogy eszedbe jusson, mi a helyzet a szalmonellával. Tökéletes kérdés, barátom.
Megmagyarázom, hogy a nyers csirkét készítő éttermek, hogyan óvják a vendégeket a baktériumoktól:
  • Tisztítás: Először is a séfek kezet mosnak. Mondjuk nem értem, ezt miért kell külön kiemelni, nem tök egyértelmű? Meleg szappanos vízzel 20 percig mosnak kezet, mintha műtétre készülnének.
  • Szeparálás: Mindenkoszt el kell távolítani a környezetből, a csirkén lévőt is.
  • Főzés: Ne zárd be a cikket, ettől még nyers marad a csirke! A baktériumok megöléséhez fel kell melegítsék a húst 73.8 tized fokosra, ezért főzik egy kicsit.
  • Hűtés: A főzős procedúra utángyorsan behűtik.
Nemcsak a szalmonella az egyetlen betegség, amit a nyers csirke okozhat. A húsban sokféle baktérium található: Escherichia coli, Campylobacter jejuni, Enterococcus, Staphylococcus aureus és Listeria monocytogenes. Ezek a bacik nem pusztulnak el egy kis főzéstől, és evés után 72 óra elteltével is okozhatnak hányingert, hányást és hasi görcsöket, nem ritkán lázat is.
Azt hiszem bátran kijelentem, hogy nem hiszek Marc Murphy amerikai séfnek, aki Twitter bejegyzésében ízletesnek titulálta a nyers szárnyast:
https://twitter.com/chefmarcmurphy/status/823873775582126080
A halakban és a marhahúsban ezerszer kevesebb a baktérium, mint a disznóban és a csirkében. Persze ez a különleges sushi leginkább csirkemellből készül, és ebban nincsen annyi baktérium, mint mondjuk a belekben, de akkor sem leszel teljes biztonságban. Hogy beteg leszel-e ha csirke sahimit eszel? Nem lehet tudni.

Orosz csirke rulettet játszol!

Mondjuk attól sem leszel feltétlenül beteg, ha beleiszol egy WC-be, de azért nem kell próbálgatni. Nagyon jó dolog a szusi és a sashimi is, csak nem csirkéből! Vázolom:

(via: FOOD&WINE)

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...