Jane Austen kézműves sörétől tuti, hogy még Mr. Darcy is jobb kedvre derült volna

Jane Austen, a Büszkeség és balítélet népszerű szerzője nem csak az íráshoz értett, de sört is főzött. Június 18-án hunyt el 200 éve az írónő. 

Ha a kézműves sörök készítőjének sematikus képét kellene megrajzolni, egy korai harmincas, esetleg szakállal is díszített arcú férfi képe jelenik meg előttünk. A sörkészítés és maga a sör is mint klasszikusan férfias ital él a köztudatban, pedig csak a 19. század második felétől, az ipari sörkészítés elterjedésének időszakától szorultak ki erről a területről a nők - írja a Mental Floss.

via GIPHY

Egykor ugyanis a konyhák urai, azaz a háziasszonyok voltak azok, akik kis mennyiségben, otthon főzték az igazi kézműves sört. Jane Austennek, a Büszkeség és balítélet szerzőjének is ez volt a hobbija, sőt szenvedélye.

A lányok fényes jókedvüket vajon a fenyősörnek köszönhetik?

Austennek a fenyőtűből készített sör volt a specialitása - ezt a bizarrnak ható italt a mai napig készítik, leginkább kis észak-amerikai főzdék. A fenyőtűből, komlóból erjesztett italt melasszal édesítette az írónő. Igazi rajongóként azonban egy másik fajtát, mézsört is készített. Ezt az ital sörélesztővel felfőzött mézes vízből csinálják. A 19. század első évtizedeiben nem csupán élvezeti értéke miatt ittak sört a gyerekek és a felnőttek, hanem azért is, hogy megússzák a szennyezett víz által okozott fertőzéseket.

Mivel Austen receptje nem maradt fenn, az angliai Bath-ban található Jane Austen Központ az írónő tiszteletére alkotott egy neki ajánlottfenyősört.

Egy kanadai főzde fenyősöre

Fenyőtűt, komlót, gyömbérgyökeret és melaszt fel kell főzni, majd élesztőt kell a keverékhez adni. Miután 48 órán át állt az ital, üvegekbe kell tölteni, és öt napig meleg helyen tárolni, hogy az élesztő elvégezhesse a munkáját. Elkészítési módja és alacsony alkoholtartalma a rozsból készített orosz kovásszal rokonítja.

Ezt olvastad már az ízHUSZÁR magazinon?

Ebben a webshopban minden termék három dollárba kerül

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...