Itt a bizonyíték, hogy menő kajafotók az Instagram előtt is léteztek

Susan Bright  könyvet írt az ételfotózás történetéről, ami tökéletesen mutatja, hogy volt élet az Instagram előtt is.

William Henry Fox Talbot / Gyümölcskosarak / 1841
  • Elsőként William Henry Fox Talbot készített ételről fotót, 1841-ben.
  • A két gyümölcskosár a korabeli festmények vizuális nyelvét idézi. Rengeteg összetett műalkotás, szakácskönyv és más kereskedelmi témájú ételfotó is keletkezett azóta, amelyekben csak az a közös, hogy ételeket ábrázolnak.
Martin Parr / Cím nélkül (Hot Dog Stand) / 1983-1985
  • A Feast For The Eyes – The Story of Food in Photography (Lakoma a szemnek - Az ételfotózás története) című kötetében Susan Bright bemutatja, milyen rengeteget tud elmondani a kultúránkról, ahogyan a fotósok ábrázolják azt, amit és ahogyan eszünk. Az életünkben alapvető jelentőségű étel egyszerre tud politikai, vallásos, szexuális és esztétikai jelentéseket hordozni.
Sandy Skoglund / Borsók a tányéron / 1978
Harold Edgerton / Tejcsöpp korona / 1957
  • Az 1949-es amerikai Crisco konzervgyár receptmagazinjának címlapján egy valószerűtlenül tiszta konyhában készül a fánk, a kisgyerekek legnagyobb örömére. Denise Wolff, a kötet szerkesztője a New York Times-nak elmondta, valójában egy "életformát próbáltak eladni" ezek a fotók, amelyek valójában a korabeli tökéletes háziasszony tökéletes konyhájának képét rajzolták meg.
Ismeretlen fotós / A "New Recipes for Good Eating" magazin borítója / 1949

Gondoljunk bele, a kajás magazinok manapság is életérzést adnak el, nem csupán recepteket.

Az ételek maguk is idealizáltan voltak befotózva, erős lámpák alatt, rengeteg ehetetlen anyaggal látványossá téve.

A fogásokban a tejszínhabot sokszor borotvahab helyettesítette, és azért, hogy jobban mutassanak, alaposan lefújták őket lakkal.

Nikolas Muray / Limonádé és gyümölcssaláta / McCalls Magazine / 1943
  • Ilyen ételeket nyilvánvalóan senki sem tud otthon produkálni, a képek a vágyott, ideális fogásokat mutatták be, egy átlagos háziasszony számára talán nyomasztóan tökéletesen is. A food stylistok manapság is élnek ilyen eszközökkel.
Laura Letinsky / Cím nélkül, 49. / 2002
  • Azok a képzőművészek, akik a fotó médiumát választják, az ételek ábrázolásával akár bemutathatnak ezeken túlmutató, összetett kérdéseket is. Daniel Gordon képe egy papírananászról "megkérdőjelezi vizuális percepciónkat, azt, hogy mi valóságos és mi nem az" - mondta Susan Bright a British Journal of Photography-nak.
Daniel Gordon / Ananász és árnyék / 2011
  • Rotimi Fani-Kayode nigériai származású brit művész arra mutat rá, az ételnek erős vallásos, rituális jelentése is lehet.
Rotimi Fani-Kayode / Nincs mit veszíteni 1/ 1981

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Itt a beteljesült gyerekkori álom: nyers sütitészta fagyitölcsérből

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...