Neked is mondta Anyukád, hogy ne egyél a nyers sütitésztából?
Teljesen jogosan féltett a nyers tojás okozta lehetséges szalmonellafertőzéstől. Ráadásul nem is ez az egyetlen veszély les azokra, akik tilosban járva torkoskodnak. A nyers liszt - az utóbbi időben egyre növekvő mértékben - tartalmazhat e-coli baktériumot, amit a szokásos sütés, főzés teljesen elpusztít - írja a Huffpost.
A lehangoló tények ellenére van remény a sütitésztészta rajongóinak. Kristen Tomlan 2015-ben online kezdte el árulni a tojásmentes és hőkezelt liszttel készült nyers tésztáit. Egy idő után New York-i konyhájánál is megjelentek néha-néha a vevők, hogy egy kis tésztát vegyenek - írja az Eater. 2017 elején megnyitotta a Cookie Do üzletet Manhattanben, így már nem csak online vagy informális úton lehetett a tésztához hozzájutni. Tomlan kockáztatott, de a Do megnyitása jó ötletnek bizonyult: a nyitást követő első hetekben két óráig is álltak a sorban a vásárlók. Sós karamelles, színes cukrokkal díszített, csokis és mogyorós ízekben is kaphatóak a tészták.
Idén számtalan amerikai cukrászda kezdte el árulni a nyers sütitésztát, és már a londoni Naked Dough tulajdonosai is tojásmentes és hőkezelt liszttel készült nyers tésztacsodákat kínálnak. Az első látásra fagyizónak tűnő üzletben többféle ízű tésztát is kérhetünk kis pohárkába, de akár tölcsérbe is. Noha a nyerstészta idén vált igazi trenddé, aThe Cookie Dough Cafébanmár 2011 óta kapható ez a termék.
Joseph Francabandiero, a buffalóiDough Boyz nyerstésztázó hely tulajdonosa szerint a titok nyitva a tiltott gyümölcs varázsa:
" Ha az embereknek egész életükben azt mondják, nem ehetnek nyerstésztát, most pedig megtehetik, akkor biztosan sokan kipróbálják".
Noha nálunk nem igazán népszerű, az amerikaiak imádják a Twittert. A cég elemzése szerint 2017-ben a sütitészta (cookie dough) volt a legkeresettebb fagylalt íz a klasszikus csoki és vanília után. Tavaly a kávés verzió volt a bronzérmes.
Ezt már olvastad az ízHUSZÁR magazinon?
A fagyis macaraonszendvics a legcsábítóbb finomság idén nyáron