Íme, a legkülönlegesebb olasz tészta, amit még Jamie Oliver sem tud elkészíteni - pedig próbálta!

Szardínia egzotikus szigetén készítik egyedül a világon a "su filindeu"-t, azt a tésztát, amiért Jamie Oliver is rajong.    

Egy tál, már száraz és darabokra tört "su filiendu"

A Szardínia szigetén élő 62 éves PaolaAbraini minden nap reggel hétkor kel egyszerű kis lakásában, hogy nekiálljon elkészíteni a világ legritkább tésztáját, a "su filindeu"-t. A Nuoro városában élő asszony egy igazi helyi specialitás titkait ismeri, ugyanis a "su filindeu"-t háromszáz éve készítik azOrtobene-hegy lankás oldalára épült városban. Manapság Paolán kívül már csak saját unkahúga és sógornője tud "su filindeu"-t gyúrni-húzni. Lássuk, hogyan dolgoznak! Előbb egy angol nyelvű videón leshetitek meg, hogyan dolgozik Paola, majd le is írjuk nektek lépésről lépésre a folyamatot.

  • A durumlisztből, vízből és sóból álló tésztát több adagra osztva Paola sokáig nyújtja. Több évnyi gyakorlat segít neki abban, hogy érezze, mikor elég rugalmas a tészta - ha nem az, egy kevés sós vizet, ha túlságosan az, egy kevés tiszta vizet ad a keverékhez.

  • Ezután Paola hosszúkás hengereket formál a tésztából, majd a hengerek végét a tenyerében tartva húzza és félbehajtja a "su filindeu"-t. Ezt nyolcszor ismételve hajszálvékony szálakra bomlik a tészta

  • Az egyes adagokat a mester egy kerek keretre fekteti, ahol végül három rétegben pihennek egymáson a tésztacsíkok. A korongot a napon szárítják meg, majd ebből kis darabokat törnek le, és levesbetétként használják.

Paola és Jamie

A tészta elkészítése annyira bonyolult, hogy az elmúlt 200 évben csak azok ízlelhették meg, akik Szent Ferenc ünnepén Nuoroból elzarándokoltak gyalog vagy lóháton a 33 kilóméterre lévő Lula falucskába.

2016-ban Jamie Oliver meglátogatta Paolát, mert szerette volna, ha az asszony megtanítja neki a "su filindeu" elkészítését. Két órányi kétségbeesett próbálkozás után a brit sztárséf feladta a küzdelmet, és ezt mondta: "20 éve csinálok tésztát, de ilyet még nem láttam". Paola így reagált erre: "Sokan azt mondják, van egy titkom, amit nem akarok elárulni. De a megoldás ott van az emberek szeme előtt, a kezeimben".

Még a Barilla mérnökei is jártak Paolánál, hogy ellessék, tudják-e reprodukálni gépekkel a "su filindeu" elkészítését. Rá kellett jönniük, hogy ez nem lehetséges.

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Most akkor taco vagy croissant? - Nem kell eldönteni, ugyanis itt a "tacro"

Legújabb receptek

Csülök sörben sülve

A sörben sült csülök fejedelmi fogás, ráadásul jó kiadós is. Érdemes egy nappal a sütés előtt bepácolni a húst, hogy az ízek jól átjárják és finom szaftos, omlós legyen. Ameddig ...

Mákos-málnás vaníliás mousse torta

Sütésben gyakorlott, tapasztaltabb embereknek ajánlom a torta elkészítését. Sok apró részből áll, ami külön odafigyelést igényel. Fontos a megfelelő dermesztés, pihentetés. Megéri ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...