Ilyen az a világ, ahol a kerítés is kolbászból van

Két amerikai fotós úgy döntött, mesterséges élelmiszerek felhasználásával apró tájakat épít, majd lefotózza őket. 

Barbara Ciurej és Lindsay Lochman fotósok különleges sorozatukban nagy gyárakban készülő, ipari élelmiszerekből építettek gyönyörű tájképeket. A sorozat beszélő nevet kapott: Processed Views. A "processed food" szókapcsolat angolul a feldolgozott élelmiszereket jelöli, a "view" szónak pedig "kilátás" a jelentése.

A fotós páros a nagyipari élelmiszerek mesterséges, és ebből fakadóan potenciálisan egészségkárosító jellegére kívánta felhívni a figyelmet.

"Minél jobban eltávolodunk az általunk fogyasztott élelmiszerek eredeti, feldolgozatlan állapotától, annál inkább ismeretlen területen járunk, és annál több nem kívánt környezeti és egészségügyi következménnyel kell számolnunk"

- írja Ciurej és Lochman sorozatuk ismertetésében.

És miért éppen tájképeket építettek a fotósok? Egyfelől - amint az a fenti idézetből is kiderült - a távolodás, közelítés téri metaforájával közelítenek a kérdéshez, magát a feldolgozott élelmiszerek világát is "ismeretlen területként" írják le. A tájképek építésének azonban van egy fotótörténeti magyarázata is.

Reggelizőpehelyből építették újra a Watkins Albion River című 1863-as képén látható tájat

Carleton Watkins (1829-1916) amerikai fotográfus értelmezte először vizuálisan az amerikai Nyugat fenséges tájait. Az ő fényképei alapozták meg a nemzeti parkok létesítésének ötletét is. Watkins azonban a 19. század ipari növekedésének is képi krónikása volt. Sokszor készített megrendelésre reklámcélú felvételeket a Nyugat fűrészmalmairól, vasútjairól, bányáiról. A fiatal fotós páros ezekről a mesterségesen átalakított tájakról készült fotókat jó előképnek vélte a saját, mesterséges ételeket használó kompozícióihoz. Ciuraj és Lochman azonban nem csupán ihletet merített Watkins képeiből, hanem gyakorlatilag újraalkotta őket, ételek felhasználásával.

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

A világ ma is megérett a pusztulásra: itt a Zombie Frappuccino

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...