Ilyen az a világ, ahol a kerítés is kolbászból van

Két amerikai fotós úgy döntött, mesterséges élelmiszerek felhasználásával apró tájakat épít, majd lefotózza őket. 

Barbara Ciurej és Lindsay Lochman fotósok különleges sorozatukban nagy gyárakban készülő, ipari élelmiszerekből építettek gyönyörű tájképeket. A sorozat beszélő nevet kapott: Processed Views. A "processed food" szókapcsolat angolul a feldolgozott élelmiszereket jelöli, a "view" szónak pedig "kilátás" a jelentése.

A fotós páros a nagyipari élelmiszerek mesterséges, és ebből fakadóan potenciálisan egészségkárosító jellegére kívánta felhívni a figyelmet.

"Minél jobban eltávolodunk az általunk fogyasztott élelmiszerek eredeti, feldolgozatlan állapotától, annál inkább ismeretlen területen járunk, és annál több nem kívánt környezeti és egészségügyi következménnyel kell számolnunk"

- írja Ciurej és Lochman sorozatuk ismertetésében.

És miért éppen tájképeket építettek a fotósok? Egyfelől - amint az a fenti idézetből is kiderült - a távolodás, közelítés téri metaforájával közelítenek a kérdéshez, magát a feldolgozott élelmiszerek világát is "ismeretlen területként" írják le. A tájképek építésének azonban van egy fotótörténeti magyarázata is.

Reggelizőpehelyből építették újra a Watkins Albion River című 1863-as képén látható tájat

Carleton Watkins (1829-1916) amerikai fotográfus értelmezte először vizuálisan az amerikai Nyugat fenséges tájait. Az ő fényképei alapozták meg a nemzeti parkok létesítésének ötletét is. Watkins azonban a 19. század ipari növekedésének is képi krónikása volt. Sokszor készített megrendelésre reklámcélú felvételeket a Nyugat fűrészmalmairól, vasútjairól, bányáiról. A fiatal fotós páros ezekről a mesterségesen átalakított tájakról készült fotókat jó előképnek vélte a saját, mesterséges ételeket használó kompozícióihoz. Ciuraj és Lochman azonban nem csupán ihletet merített Watkins képeiből, hanem gyakorlatilag újraalkotta őket, ételek felhasználásával.

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

A világ ma is megérett a pusztulásra: itt a Zombie Frappuccino

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...