Hol együnk Budán? Budai étteremkalauz azoknak, akik már unják a pesti helyeket - 1. rész

Szeretjük Budapestet, mert minden szeglete izgalmas, ráadásul már Budán is egyre jobb éttermeket találunk. Te melyiket próbáltad már ezek közül?

Bevallom, nem volt könnyű kiválasztani a cikkben szereplő ajánlott budai helyeket, mert szerencsére egyre több van belőlük, és mindegyiket más miatt kedvelem. Már most látszik, hogy ennek a témának lesz második, és talán harmadik része is. Ha van favorit, ti is ajánljatok nekünk kedvenceket!

Fióka

A Városmajort gyerekkorom óta nagyon szeretem, az sem volt hát kérdés, hogy a Fiókával is tennünk kell egy próbát. Kár lenne bonyolítani, egyszerűen csak jó itt a "csí". Hogy ennek a mintás fali tapéta az oka, a kedves személyzet vagy a finom falatok, az talán mindegy is, mert úgysem lehet ezeket egymástól különválasztani, mert együtt hatnak a vendégek közérzetére. Hétvégi ebédhez, de akár évfordulós vacsorához is kiváló, szezonális alapanyagok és szemrevaló borválaszték gondoskodik arról, hogy eszünkbe jusson akkor is, amikor egy nagyobb családi ebédhez vagy szülinaphoz keresünk megfelelő helyszínt. Ráadásul még a kert is cuki!

Alessio

Szerintem az Alessióban készítik a város legjobb paradicsomlevesét, de a többi fogás miatt sem kell szégyenkezniük. Itt egyedül a parkolás macerás, de kis leleménnyel az is megoldható. Ha ezt a feladatot teljesítetted, nincs több hibalehetőség, mert az étlapon szereplő minden étel zseniális, különös tekintettel a házi tésztás fogásokra. A pincérek éppen annyira barátságosak, mint Olaszországban, a nap bármelyik szakaszában van idejük egy kis udvarias viccelődésre, ráadásul az egyéni kéréseket is szívesen teljesítik. Ősszel és télen bombajó hangulata van a fényfüzérekkel bevilágított télikertnek, nyáron pedig a teraszon a legjobb ücsörögni. A panna cottájuk túl jó, és emiatt sajnos kihagyhatatlan is.

Vadrózsa étterem

A Vadrózsa villaépületének izgalmas története van. Tulajdonosa volt többek között Gartner Sándor színész, aki a Casablanca című filmben a pincért alakította, és művészként Gerő Jenő és Szőke Szakáll néven vállt ismertté. A villát mostani tulajdonosai, Földvári Gábor és Földvári Dániel 2016-ban vásárolták meg és nyitották újra. Az előző tulajdonos 45 éven keresztül vezette az épületben üzemelő vendéglátóipari egységet. A történet azért fontos, mert a falak is mesélnek, antik bútorokkal és szemrevaló régiségekkel van tele minden szint. Az ételekért Kovács Lázár egyik tanítványa, Pereszlényi Alexandra séf a felelős, akit akár a vendégek között is kiszúrhatunk, mert gyakran érdeklődik személyesen az ételek fogadtatásáról. Elegáns, de mégis barátságos a hangulat, amit nyáron a buja kerti növényzet még titokzatosabbá tesz. Az utcafrontról alig látszik, hogy a kapu mögött egy villába rejtett étterem rejtőzik. A libamáj a ház specialitása, bátran válasszunk ilyen fogást, nem ér senkit csalódás. Az ebédidő nyugodtabb, este viszont felpörög az élet, asztalfoglalás és komoly éhség mindenképpen szükséges.

Vegan Love

A Vegan Love egyáltalán nem illik a sorba, de valahogy mégis ide kívánkozik. A Bartók Béla úton található vegán street food étterem sokkal-sokkal többet ad, mint azt húsevőként valaha is gondoltam volna, ráadásul rácáfol a veganizmussal kapcsolatban több dologra is. Egy részt arra, hogy ami vegán, az szükségszerűen íztelen és unalmas, más részt pedig arra, hogy a vegán étrendben nincs gyorskaja. Mert bizony van, és milyen jó, hogy van. A burgerek mellett az édesburgonyából készült sültkrumpli is nagy kedvencünk, az ízletes szószokról és a húsmentes pogácsákról nem is beszélve. Külön plusz pont jár a szuper egészséges, élő növényekből készült növényfalért is, egy ilyet simán elfogadnék otthonra is.

Ezt olvastad már az ízHUSZÁR magazinon?

Lehet, hogy te is kóstoltál már hódpopót!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...