Házi reszelt torma - könnyek nélkül

Létezik egy módszer, amellyel pofonegyszerűen és sírásmentesen készíthetünk házi tormakrémet, így nincs több kifogás, tormázzatok velünk ti is!

Sonka, tojás, torma – ez a mesterhármas megkerülhetetlen húsvétkor. Az első kettőre a legtöbben kiemelt figyelmet fordítunk, akkor miért éppen a tormát hanyagolnánk el, amikor ezzel van a legkönnyebb dolgunk? A bolti kész tormát – ahogy az lenni szokott – csomó adalékanyaggal és tartósítószerrel nyomják tele. Tény, hogy sokkal egyszerűbb leemelni a polcról és bedobni a kosárba, főleg mert a házi reszelt torma elkészítése a legdurvább konyhai kínzás, amit ember csak el tud képzelni. Folyik az orrunk, nem látunk a könnyektől, és mindenünk ég, de tényleg mindenünk! Legalábbis ezt gondoltuk eddig, de felejtsük is el gyorsan, mert létezik olyan megoldás, amivel játszi könnyedséggel készíthetjük el kedvenc húsvéti kísérőnket. Nem kell hozzá más, mint egy késes betétű robotgép, rosszabb esetben pedig egy botmixer. Ez utóbbi kevésbé kíméletes, de még mindig jobban járunk, mint a hagyományos reszelősdivel. Nem kell félni, nem lesz belőle pép, mert annyira erősek a rostok a gyökérben, hogy szinte ugyanolyan tökéletes állagot tudunk elérni, mint amilyen a bolti termékeké. Logikus, valószínűsíthetően ők sem kényszerítenének senkit ilyen iszonyatos tormareszelő rabszolgamunkára.

Korábban már írtunk róla, hogy miért megy fel a torma egészen az orrunkig – ellenben mondjuk az erős paprikával – , de azt tudjuk, hogy mitől függ, hogy mennyire lesz erős a tormakrémünk? Ezért is ugyanaz az enzim felel, mint az orrcsiklandozásért. A reszelés vagy pürésítés hatására ezek az enzimek elszabadulnak, amit az ecettel tudunk megfékezni. Tehát: minél gyorsabban adjuk hozzá az ecetes keveréket a reszelt tormához, annál kevésbé lesz csípős és vice versa. Ha olyan ütősre sikerülne a végeredmény, hogy emberi fogyasztásra alkalmatlannak nyilvánítjuk, akkor kevés reszelt almával vagy tálalásnál tejszínnel, esetleg majonézzel megmenthetjük a kidobástól.

Sírásmentes ecetes tormakrém recept

Az elkészítésnél én fehérborecettel savanyítottam, de a hagyományos zöld flakonos is megteszi, bár erről korábban már kifejtettem az álláspontomat. Kevés gyömbérrel is feldobtam, de az összezúzott mustármag, a wasabi vagy a már említett reszelt alma is jól áll neki. Úgyhogy azt ajánlom, hogy a hétvégén tormázzatok ti is, ezerszer finomabb!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...