Felhúztuk a kedvenc kajáinkat, és kívánatosabbak lettünk, mint valaha

Az amcsik néha sült bolondok, de a divathoz van érzékük. Új őrület ütötte fel a fejét nyugaton: vegyél magadra egy pirítós kenyeret!

,,Mindenekelőtt szeretném megjegyezni, hogy a fokhagymás kenyér egy csodálatos fogalom, amit tiszteletben kell tartani!"

- mondta a kaliforniai művész-zenész-komikus és tervező Rocom, a pirítósos póló megálmodója. Én nem vitatkozom, biztosan sokaknak vált valóra az álma azzal, hogy végre a szekrényükbe akaszthatnak egy pólót, amint két ínycsiklandó fokhagymás pirítósnak a képe díszeleg.
Ő itt a művész
De hogy miért is pont ez a kép került a pólóra? ,,Egy ismerősömnek a nagyija gondban volt a közösségi médiával. Véletlenül kiposztolta az összes olyan szót, amire napközben rákeresett a neten. A sok random kifejezés közül az egyik ez volt: fokhagymás pirítóskenyér. Biztosan egy receptet keresett, vagy ilyesmi. Elgondolkoztam, hogy ez neki ott, akkor biztosan fontos volt. Nem kevésbé fontos, mint amikor csak úgy rákeresünk például Beyoncéra. "
A művész gondolt egyet és egy varázslatos netes pólókreátorral készített egy pólót a kenyér képével és nevével. Itt kezdődött a "Fokhagymás Kenyér Forradalom".Bárki megvásárolhatja, végül is ki nem szereti a fokhagymás kenyeret?!
De mi van azokkal akiknek nem ez az étel a kedvencük?
Bárki megvásárolhatja potom 20 dolcsiért, de csak Amerikában...
Sokat látott ízHUSZÁRainktól azt kértem, mondják meg melyik a kedvenc ételük és együtt létrehozzuk a kajapólók magyar forradalmát. Mindenféle kajanevekkel dobálóztunk és felszínre törtek gyermekkori emlékek. Volt itt zsíros kenyér, rántott hús, csüngőhasú malac, de végül ezek mellett döntöttünk:

"Legyen egy nagy tál bolognai! De most ettem, úgyhogy nem tudom jobban átgondolni. Legyen inkább vega chilis bab!"

Nemes Nóra:

"A lassan főtt, pont kellemesen csípős, krémes, gőzölgő, tejföllel irdatlanul nyakon locsolt tex-mex gyöngyszemmel, a chili con carnéval akkor is fel lehet dobni a napomat, ha történetesen egy nyálkás, ónos esős novemberi hétfő van. A kis lángon összehegesztett ízek akkor is jöhetnek, ha nincs benne hús - megfelelő fűszerekkel a chili sin carne is jöhet bármikor!"

Hering Andris, az ízHUSZÁR magazin főszerkesztője:

"A pho az enyém! Sajnálom, de stoppolom."

"Ez az az étel, amit bárhol, bármikor megeszek, sőt, ha nincs meg a heti betevő vietnámi levesem, akkor nem is ettem, nem is éltem igazán."

via GIPHY

"Egyébként már a gyógyulás útjára léptem, mert aSriracha chiliszószról kezdek leszokni, helyette pedig friss chilipaprikával és irdatlan mennyiségű savanyított fokhagymával pálcikázom és kanalazom."

Nézd, ott egy kis szaft!

Kárai Dávid:

"Jó, ha nem lehet pho, akkor legyen rakott kel! A recept és a fotó egyébként a sajátom: ez az egyik első étel, amit készítettem, az évek során pedig szinte tökélyre fejlesztettem. Egy cikkemben el is árultam, hogy mi az én titkom."

via GIPHY

Hajdú Anna:

"Pho én is akartam lenni, de a gőzgombóc is nagy a kedvencem. Legyen az!"

"A gőzgombóc klassz egytálétel, forró, ízes töltelék és puha tészta. Nincs olyan napszak, vagy évszak, amikor nemet tudnék - vagy akarnék - mondani rá."

via GIPHY

Hajnal Stefi:

"Nem találok igényes képet a sajtos-tejfölös tésztáról, ezért a második kedvencem, a Käsespätzle lesz rajtam!"

via GIPHY

"A Käsespätzle - avagy kézespicli, ahogy én hívom - egy brtuálsajtos osztrák nokedli sok pirított hagymával a tetején. Szeretem én a salátát is, de a forró olvadt sajtos tészta gondolata azért sokkal hívogatóbb!"

Bodor Tamás (Szabadtűz):

,,Egy egészben sült kismalac legyen a pólón, de ha ez morbid, akkor lehet csevap is, lepénnyel és kaymakkal."

"Belgrádban, az egyszer volt Jugoszláviában nőttem fel, így a faszén parázs felett sült húsok imádatát az anyatejjel együtt szívtam magamba. Gyerekkorom óta a kedvenc kajám a csevap vagy a pljeskavica, igazából tök mindegy, milyen a formátum! Az abszolút lényeg úgyis a lepény, hús, kaymak és fehér-hagyma kvintesszenciájáról szól."

via GIPHY

Az ízHUSZÁROK tehát így hódítják meg a pólópiacot! Azt, hogy ezeket a pólókat fogjuk-e terjeszteni, azt még nem lehet tudni, de az biztos, hogy azóta le sem vettük őket. Különdíjban részesíteném Hering Andris főszerkesztőt, aki annyira komolyan veszi kedvenc ételét, hogy magára is varratta. Ilyen egy igazi pho-fan!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...