Ezek az apró szobrocskák nem üvegből készültek!

Japánban az amezaiku műfajának mesterei csodálatos kis ehető szobrocskákat készítenek -  cukorból.  

Japánban az amezaikuk, vagyis a kicsike, mesterien kialakított nyalókák régóta nagyon népszerűek. Abban az időben, amikor vándorló őseink éppen csak megtelepedtek a Kárpát-medencében, Kiotó templomaiban már jelen voltak ezek a látványosan szép nyalókák. Végül az 1600-as években, az Edo-korszak kezdeti időszakában terjedt el országszerte az a szokás, hogy az utcákon, látványosságként is készítenek ilyen apró szépségeket. Ehhez az is hozzájárult, hogy a nyalókák alapanyagául szolgálómizuame, vagyis egy áttetsző, sűrű, fényes és édes szirup széles körben hozzáférhetővé vált.

Az amezaiku készítéséhez sűrű szirupból kézzel gyúrnak-nyújtanak egy gömböt. Ahhoz, hogy ebből a masszából szobrocskát készítsenek, újra föl kell melegíteni.

Tradicionálisan a mesterek ügyesen, szabad kézzel vesznek ki egy kis darabot a meleg cukorgömbből, majd gyorsan egy pálcikára csavarják.

Ezután kézzel és ollóval megformázzák a nyalókát - leggyakrabban valamilyen állatot mintáz az édesség. A meleg cukorral gyorsan kell dolgozni, mert amikor kihűl és megkeményedik, már nem alakítható tovább.

A fiatal Shinri Tezuka az amezaikuk készítését választotta hivatásául, és saját tokiói üzletében a vendégek előtt formáz szép kis cukorszobrokat. Az ő generációjából már kevesen foglalkoznak ezzel az ősi mesterséggel. Tezuka is saját magát képezte, már kevés mester van, akitől tanulni lehet, és szervezett tanfolyamok sincsenek. Az Asakusa Amezaiku Ameshin nevű üzletben aranyhalak, tigrisek, pandák, békák és lovak is készülnek. Ezek közül sok motívum már az 1600-as évek óta jellemzi az amezaikukat.

Angolul tudó olvasóink ebben a videóban megleshetik, hogyan dolgozik Shinri Tezuka:

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Négy új ízben dobják piacra a diétás kólát

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...