Esküvői torta francia módra - Mi fán terem a croquembouche?

Égetett tésztából készült, cukrászkrémmel vagy tejszínhabbal töltött apró fánkok magas toronyba rakva, karemellel bevonva - ez a croquembouche.  

A croquembouche kihagyhatatlan kelléke a francia esküvőknek. Ez a látványos sütitorony apró, égetett tésztából készülő, és cukrozott tejszínhabbal, vagyisCrème Chantilly-val töltött fánkocskákból épül fel. Ennek a képviselőfánkra emlékeztető, de annál lényegesen apróbb, profiterolszerű süteménynek choux à la crème a neve. A sütiket mesteri ügyességgel karamellbe mártják, majd egy kúp alakú vázra óvatosan felhelyeznek minden egyes fánkot. A kreációt a maradék karamellszirupból húzott hajszálvékony szálakkal díszítik. Kerülhet még a sütire kandírozott mandula, csoki, nugát és marcipánvirágok is.

Egy 1987-es New York Times cikk szerint a croquembouche elkészítéséhez egy balett-táncos művészi mozdulataira, egy építész szabályos gondolkozására, a kötéltáncosok kifinomult egyensúlyérzékére, Michelangelo művészi érzékére ésAntonin Careme képzeletére. Careme az 1700-as évek sztárcukrásza és apièce monté, vagyis az építészeti igénnyel kivitelezett asztaldíszek mestere volt, nem mellesleg pedig a croquembouche megalkotója- írja az Atlas Obscura.

címlapkép: homemadecakesideas

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Kihaló trendek - Egy kutatás alapján ezzel a három dologgal már senki nem rendezi be a konyháját

Legújabb receptek

Csokis babka

Izraeli kalács, más néven babka: ez a márványosan hipnotikus, gazdag csokikrémmel csavart kalács nem hiányozhat a húsvéti asztalról. Manapság divatos mindenféle izgalmasan újító ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Húsvéti őzgerinc minden jóval

Várjuk húsvétkor vendégeinket ezzel a klasszikus őzgerinccel: az ünnepi ízek csak úgy tobzódnak benne, ráadásul jó előre elkészíthető, így kiváló előétel lehet az olyan ...

Székely tészta

A receptet az anyósomtól kaptam. Megkérdezésemre csak annyit tudott mondani, hogy kb. 30 évvel ezelőtt kapta egy barátnőjétől. Az ő édesapja volt talán székely ember.

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!