Esküvői torta francia módra - Mi fán terem a croquembouche?

Égetett tésztából készült, cukrászkrémmel vagy tejszínhabbal töltött apró fánkok magas toronyba rakva, karemellel bevonva - ez a croquembouche.  

A croquembouche kihagyhatatlan kelléke a francia esküvőknek. Ez a látványos sütitorony apró, égetett tésztából készülő, és cukrozott tejszínhabbal, vagyisCrème Chantilly-val töltött fánkocskákból épül fel. Ennek a képviselőfánkra emlékeztető, de annál lényegesen apróbb, profiterolszerű süteménynek choux à la crème a neve. A sütiket mesteri ügyességgel karamellbe mártják, majd egy kúp alakú vázra óvatosan felhelyeznek minden egyes fánkot. A kreációt a maradék karamellszirupból húzott hajszálvékony szálakkal díszítik. Kerülhet még a sütire kandírozott mandula, csoki, nugát és marcipánvirágok is.

Egy 1987-es New York Times cikk szerint a croquembouche elkészítéséhez egy balett-táncos művészi mozdulataira, egy építész szabályos gondolkozására, a kötéltáncosok kifinomult egyensúlyérzékére, Michelangelo művészi érzékére ésAntonin Careme képzeletére. Careme az 1700-as évek sztárcukrásza és apièce monté, vagyis az építészeti igénnyel kivitelezett asztaldíszek mestere volt, nem mellesleg pedig a croquembouche megalkotója- írja az Atlas Obscura.

címlapkép: homemadecakesideas

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Kihaló trendek - Egy kutatás alapján ezzel a három dologgal már senki nem rendezi be a konyháját

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...