Elérhető, jó magyar konyhát keresel? Megtaláltad! Bemutatkozik a Börze

Elérhető mai magyar konyha a belváros szívében, mégsem csak a turistáknak célozva. De a Börze több is, mint étterem vagy kávézó - egy valódi multifunkcionális gasztrotér.

Nekem az égvilágon semmi bajom nincs a lofthangulattal, sőt, nagyon is csípem, de az utóbbi pár évben annyira túltolták ezt a stílust a magyar vendéglátásban, hogy már fel sem tűnik, ha valahol egy csinos indusztriális megoldással operáló térbe csöppenek. Pont ez az egyik erénye a Szabadság tér csücskében nyílt Börzének: nincsenek kiálló rézcsövek, vintage, natúr fapadok meg palafesték - helyette egy letisztult, elegáns és csinos vendégtér fogad. Nem kell ám megijedni, pont annyira elegáns, hogy az ember jól érezze magát benne, azaz nem kelt feszengést.

Innen jön a Börze név

A szomszédos épület, az egykori gabonatőzsde köznyelvben forgó elnevezése volt a börze, innen örökölte nevét az étterem is. Emellett a kávézón és éttermiségen túl a név tükrözni kívánja a hely sokoldalúságát is, azaz hogy delikáteszként is funkcionál, ahol számtalan magyar termelői árut is megvásárolhatunk.

A másik, ami elsőre feltűnik, hogy többről van itt szó, mint puszta kávéházról vagy étteremről. Az előtérben szakácskönyvek, a polcokon lekvárok-szörpök-fűszerek és számtalan bor. És még mindig nincs vége, mert a delikáteszszekció kiegészül egy plusz csemegepulttal, illetve hétköznap délutánonként a Pipacs pékség szuper kenyereit is hazavihetjük. Szóval igazi multifunkcionális gasztrotér ez.

De térjünk is vissza az alapfunckióra, mert a Börze ebben is különleges. Talán legjobban a kortárs magyar konyha jelzővel lehetne leírni az étlapot, már ha ragaszkodunk a címkézéshez. Klasszikus hazai fogások, néha átvariálva, néha csak szimplán jól elkészítve. Az Újházy húslevest például gyöngytyúkból főzik, de az állandó menü szereplője a Cordon Bleu is, ami eszméletlen finom, pedig ebből étteremben jót találni nagy kihívás. A desszertszekció is igen erős: az én eddigi kedvencem a Rákóczi túrós volt, amit pohárdesszertként prezentáltak. Mert igen, én már többször is visszatértem! Alul a sárgabaracklekvár, rajta egy könnyű túrómousse, a tetején kekszmorzsa és habcsókkorona. Legnagyobb erénye, hogy nem túl édes, éppen csak amennyire kell egy ebéd lezárásához.

Az állandó fogások mellett fontos megemlíteni a napi menüt is, ahol a standard étlap színvonala ugyanúgy megmarad, de talán a még háziasabb fogások jellemzik. Paradicsomos káposzta, töltött dagadó, csirkepaprikás - csak hogy néhány példát hozzak a heti ajánlatból. Az meg pláne szuper, hogy a kétfogásos (leves-főétel) menü nagyon jó áron, 1290 forintért lehet a miénk.

Kinek ajánljuk?

Mindenkinek, aki jól elkészített hazai fogást kíván, de ha külföldi ismerőseinek szeretné megmutatni az igényes, mai magyar konyhát, a Börze akkor is tökéletes választás. Az ebédmenü és az laza elegancia miatt business ebédre is különösen ajánlott. Plusz előny, hogy a reggeliválaszték is szuper, úgyhogy akár egy tökéletes munkanapkezdést vagy laza hétvégi brunchot is eltölthetünk itt.

Börze . Kávéház . Étterem

Cím:1051, Budapest Nádor utca 23.

Nyitva tartás:H-V: 07.30-00.00

És ezt olvastad már az ízHUSZÁR magazinon?

KHAN, ahol te is osztozhatsz a távol-keleti konyha örömeiben

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...