Eddig nem értettük, de most már tudjuk, miért jó érzés minden nap egy kanalat faragni

Stian Korntved Ruud norvég designer úgy döntött, egy évig minden nap farag fából egy kanalat. A kísérlet célja az volt, hogy minél többet megtudjon erről a tárgyról. 

A kanál olyannyira mindennapi használati eszközünk, hogy nagyon nehéz lehet - még designerként is - elvonatkoztatni a megszokott formáitól. Stian Korntved Ruud norvég formatervező úgy érezte, csak akkor tud új, friss szemmel nézni erre a tárgyra, ha minden nap ráveszi magát arra, hogy fából kifaragjon egy-egy kanalat - mindig egy új, szokatlan variációt. Az, hogy sokat foglalkozott a témával, és ennek a tevékenységnek a szabályos, mindennapos ismétlődéssel keretet is biztosított, segített a norvég szakembernek abban, hogy új, eddig nem látott kanálmegoldások kerüljenek ki a keze alól.

Több, mint húsz féle fafajtából tervezett és készített kanalat a designer. A legtöbb fát a norvég erdőkben szedte össze a tervező, de világszerte utazgatva is mindig készenlétben tartotta egy kis fűrészt a hátizsákjába rejtve.

Stian Korntved Ruud mindig egy gyors vázlattal kezdte a kanalak kidolgozását. Ezt követően igyekezett beszerezni egy olyan fadarabot, ami a legjobban illik az adott tervhez. Vésőkkel, homorú vésőkkel és a szikére hasonlító, japán kogatana késsel is dolgozott a kanalakon.

Az egyes kanalak kifaragása fél- és három óra közötti időtartamot vett igénybe.

A tervező másokat is bátorított, csatlakozzanak hozzá, és ők is vágjanak bele a mindennapos kanálfaragásba. A házilag készített fakanalak amúgy is kedvelt tárgyak Norvégiában.

A teljes projektet 2015-ben a bergeniKODE Art Museums-ban ki is állították.

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Főzeléket, de finomat? - 9 hely, ahol nem fogsz csalódni, ha zöldséges, sűrű finomságot rendelsz

Legújabb receptek

Baileys-es bonbon

Tavaly gasztro ajándéknak készült, de szaloncukor helyett is bátran elkészíthetjük! Nem kifejezetten ügyesség vagy gyakorlat kell hozzá, sokkal inkább türelem.

Kókuszos-dióhabos csiga

A kókuszos sütemények nagy kedvencek nálunk, így ez az egyszerű csiga is. A sütőporos tésztába került némi túró, melytől finom és puha marad pár napig, persze csakis, ha marad ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...