Az Aranyszalag Minőség tanúsítványt a Magyar Gasztronómiai Egyesület (MGE) alapította, és azok a magyar termékek kapják meg, amelyek elérik a világszínvonalat. A tanúsítványt az ország élvonalbeli séfjei és független szakemberek segítségével ítéli oda az MGE. Az egyesület szerint azért fontos az Aranyszalag, hogy Magyarországon is elterjedjen a minőségi hazai konyhát megalapozó, élvonalbeli, kifogástalan alapanyagok előállításának a hagyománya.
2018-ban a Heppenheimer tojás kapott Aranyszalagot
A Baranya megyei Márokon él a Heppenheimer család, akik gondoskodnak arról, hogy tojótyúkjaik valóban jó körülmények között töltsék mindennapjaikat. A tyúkok nappal a szabadban kapirgálnak egy körülkerített, ligetes területen, míg az éjszakára egy istállóba terelik őket. Az állatok takarmánya a helyi gazdák által termelt kukorica, búza, napraforgó, mindig éppen az, amire a tyúkoknak az egyes évszakokban szükségük van. A tojók nem kapnak gyógyszereket, tojást sárgító szereket, de szóját sem. Az ítészek finomnak találták a tojást, amiből száraztészta is készül.
Aranyszalagra javasolták ezen kívül a Sellyei fürjet,Moroz Alex őstermelő termékét
Ukrajnából települt Baranya megyébe Moroz Alex, aki itt jó minőségű, vörös húsú félvad fürjfélét tenyészt. A húsok jól szerepeltek vakteszteken is, ahol a francia Label Rouge minőségtanúsítvánnyal ellátott fürjekkel kóstolták együtt a magyar terméket. Az ítészek tovább fogják vizsgálni a farmot, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy a szárnyastartás és a hús minősége változatlanul hozza-e a magas minőséget.
AMastergood „tanyasi csirke” 2013-ban kiérdemelte az Aranyszalagot, de idén sajnos elvesztette azt
Az MGE újratesztelte a Mastergood termékeit, és úgy tűnt, sajnos beigazolódtak a konyhafőnökök visszajelzései, és a csirke veszített a minőségéből. Gyakran kellemetlen a szaga a szavatossági időn belül is.
Az Aranyszalag Minőség tanúsítványt eddig az alábbi termékek kapták meg:
2016
- Akasztói szikiponty
2015
- Hévér Tímea és Kerekes Attila: Beregi szabadtartású csirke (Alemitta)
2014
- Balogh Nagy Erzsébet: keleméri Île de France-bárány
- Baumgartner Antal: tisztavérű szőke mangalica
2013
- Tetrabbit: szabadtartású „relax” nyúl
- Zselicvad: prémium jelzésű „extra” vadhús
- MasterGood: szabadtartású „tanyasi” csirke (elvesztette a
- Brunner méhészet: galagonyaméz
- Molnár János: kecskesajtok
- Parajdi étkezési só
- Rózsavölgyi Csokoládé: madagaszkári Trinitario (72%) és Trincheras (70%)
- Kiss család: bezdáni fűszerpaprika
- Tarpa Kft.: Szatmári szilvalekvár
forrás: gaultmillau.hu