Csirkefagyi, pillecukor zselatinban és konzervleves - retró kajatrendek Amerikából

Ruth Clarke minden héten elkészít egy zselatinnal, ételfestékkel és majonézzel telenyomott 1950-es évekbeli fogást.   

2009-ben Ruth Clark úgy döntött, minden héten elkészít egy-egy fogást, ami megidézi az ötvenes évek Amerikájának konyháját. A folyamat során Ruth sok ismeretlen alapanyaggal, recepttel ismerkedett meg. Végül elindította Midcentury Menu névre hallgató blogját, ahol mindenki végigkövetheti aszpikkal és konzervekkel dúsított gasztrokalandozásait.

Ruth férje a leginkább ezt az 1950-es évekből származó recept szerint készülő csirkefagylalttól készült ki...

Ruth minden retró ételét megkóstolja a férje is, akinek a véleménye szintén szerepel a receptek mellett.

Gyömbéres, krémsajtos, lime-os zselatinos, körtés, kissé sós fogás egy Jell-O receptkönyvből a 20. század első feléből

Ruth 13 évesen kezdett el szakácskönyveket gyűjteni. Úgy "falta" ezeket az olvasmányokat, mint más a regényeket - ezekkel kelt, ezekkel feküdt. Nem csupán kortárs recepteket lapozgatott, hanem egyre több, az 1950-es években írt, színes-szagos szakácskönyvet vett elő. A szűkös háborús évek után a hadsereg élelmezésére berendezkedett konzervgyárak ontották magukból a különböző késztermékeket. A friss hozzávalókhoz képest silány minőségű árukat el kellett valahogy adni, és a legjobb érvnek az tűnt, hogy ezek az ételek nagyon gyorsan elkészíthetőek.

Ruth egyik alkotása egy régi receptkönyvből. A receptben pillecukor, zeller, túró és lime-os zselatin is van

A nagy cégek számtalan szakácskönyvet jelentettek meg, amelyek a különböző termékeik változatos felhasználására biztatták az olvasóikat. Hiába a gyorsaság öröme és vonzereje, a jó háziasszony ismérve azért még ekkoriban is az volt, mennyi munkát fektet be valaki valaki a fogásokba, amiket készít. A szakácskönyvekben éppen ezért a konzervalapanyagok minél látványosabb, sokrétűbb felhasználására biztatták az asszonyokat. Az igazi művészet ekkoriban sokszor a látványos tálalásban rejlett.

Jell-o reklám és salátareceptek az 1950-es évekből

A korabeli szakácskönyvekben nem egyszer szerepelt olyan recept, hogy keverjünk össze háromféle konzervet, majd ételfestékkel színezett majonézzel tálaljuk a "salátát".

Fasírt sűrített konzerv-paradicsomlevessel Ruth konyhájából

Ennek az időszaknak a mágikus alapanyaga a porállagú, zacskóban kapható zselatin volt. Az állati kollagén tökéletesen alkalmas volt arra, hogy látványos, színes fogásokkal kápráztassák el a háziasszonyok a családot vagy a vendégeket. Ennek az alapanyagnak a története hosszú időre nyúlik vissza. Régen állati csontok lassú hevítésével jutottak hozzá ehhez az összetevőhöz, de a 19. század végén megszületett az instant zselatin, ami könnyen, egyszerűen és gyorsan elkészíthetővé tette ezeket a fogásokat - írja a Serious Eats.

Ez a régi szakácskönyv az 1950-es évekből származik, és azt mutatja be, mi mindent lehet főzni sűrített konzervlevesekkel

Amerikában a színezett, ízesített zselatinporok, leginkább a mai napig létező Jell-O márka, a harmincas évekre hihetetlen népszerűségre tettek szert, de az 1950-es években értek fel a csúcsra. A mesterséges összetevőkkel szemben ekkoriban voltak olyan ellenérzések, mint manapság.

Jell-O reklám az 1950-es évekből

Az ételszínezékkel, konzervekkel feldobott kaják a tisztaság, a gyorsaság, a modern, "tudományosan megalapozott" életforma korszerű szimbólumai voltak.

Ruth Clark elkészítette ezt a lime-os zselatinnal feldobott avokádós-grépfrútos-majonézes ételt is, ami meglepően finom volt

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Ha idén egy karalábélevest főzöl meg, szerintem ez legyen az

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...