Bornapló #9: Magyar fajta a csúcson, avagy miért van mindenki annyira oda a furmintért?

A furmint hihetetlen karriert fut be az utóbbi időben, és a jövője is fényesnek ígérkezik. Éppen emiatt nem mehetünk el szó nélkül a Furmint Február mellett. 

Nincs mit szégyellni rajta, de nekem hosszú időbe telt, amíg megbarátkoztam a furminttal. Évek óta visszatérő vendégek voltunk már Tokaj-Hegyalján, de nekem ennek ellenére nem sikerült megértenem, hogy miért őrül meg mindenki a furmintért. Vagy talán akkor még nem is volt ez igazi őrület, de azért az enyémnél nagyobb volt körülötte az általános érdeklődés és izgalom. Pontosan emlékszem, mikor tört meg a jég. Akarom mondani, mikor jött el a fordulópont a kapcsolatomban a furminttal. Egy tavaszi csütörtök délután, a boriskola padjaiban ülve, mikor többféle furmintot kóstoltunk egymás után. Babumm, egyszer csak minden a helyére került, éreztem az ásványokat, a kerekséget, a mézet, a citrust, a zöldfűszereket, a hordót. Olyan volt, mint mikor megtalálod a káoszban a puzzle-nak azt a darabkáját, amitől az egész jó lesz. Azóta vagyok a furmint lelkes támogatója.

Ennek ellenére a kérdés persze továbbra is adott: miért van mindenki oda a furmintért? Lássuk a tényeket.

Termőhely

Tokaj-Hegyalja nagyon különleges termőhely, amelyet nem csak Magyarországon, hanem az egész világon elismernek. Terroir jegyei, mint például fekvése, klímája, napfény- és csapadékellátottsága mind-mind hozzájárulnak különlegességéhez és ahhoz, hogy a furmint kiemelkedően jól érezze magát ezen a környéken.

Egyediség

A fajta egyedisége illatában és ízében is megmutatkozik. Egyszerre mézes, citrusos, körtés, birses, szegfűszeges, orgonás, mentás, kakukkfüves – ezek az ízjegyek a száraz furmintokban is megjelennek.

Nem csak édes

A furmint név sokáig az édes és félédes borok kapcsán merült fel, azonban Szepsy 2000-es évjáratú Királyudvar Úrágya furmintjával bebizonyosodott, hogy kitűnő száraz bor is készülhet belőle, mi több, akár pezsgő alapbornak is kiváló. Az elmúlt években szerencsére tovább kísérleteztek a borászatok a furminttal, így egyre több izgalmas tételt kóstolhatunk.

Magyar fajtára kíváncsi a világ

A világ legismertebb és elismertebb borszakértői és szakírói nagy jövőt jósolnak a magyar furmintnak, és még azt sem tartják kizártnak, hogy a világ legnagyobb fehérboraival is felveszi a versenyt.

„A furmint fajta olyan közös nevezőt teremt a magyar termőhelyek között, mely jó minőséggel párosul és kézzelfoghatóvá teszi a világ borkedvelői számára az amúgy megfoghatatlan magyar bort.” – mondta Kovács Tamás, a Szent Donát Birtok tulajdonosa, aki maga is palackoz furmintot.

Saját palack

2012-ben Ipacs Géza grafikus saját palackot tervezett a tokaji magas minőségű furmintoknak, ezzel segítve a fajta nemzetközi karrierjének egyengetését. Ipacs az aszús üveg formáját vette alapul, amely használatának a régióban nagy hagyományai voltak. Már az üveg tervezésekor is hittek Tokaj-Hegyalján a borászok a furmintban, annak magas minőségében, szerethetőségben és nemzetközi szinten is kitörési pontnak érezték, ezért döntöttek a saját üveg használata mellett. A palackot a 2011-es Mád Furminttal mutatták be 6 évvel ezelőtt.

Saját pohár

A világ legismertebb pohárgyártója, a Riedl, nagy tudású boros szakemberek és tokaj-hegyaljai borászok segítségével alkotta meg a hosszú és vastag szárú, tulipános formájú, szűk szájú furmint poharat, amely száraz, félédes és édes furmintok kóstolásához is ideális. A speciális kialakítású forma segít megtapasztalni a szőlő- és borfajta jellemzőit és a talajhoz is illik.

Balatoni furmintok

Február utolsó hétvégéjén, február 23-24-én balatoni furmintokat kóstolhatunk Köveskálon három helyszínen, ahol furminttal foglalkozó workshopok, és a fajtához komponált fogások várják majd a vendégeket.

Ha továbbra is bizonytalan vagy abban, hogy a magyar furmint megérdemel-e egy egész hónapnyi önfeledt ünneplést, akkor azzal teszed a legjobbat magaddal, ha az ízlelőbimbóidra bízod magad és addig kóstolsz, amíg jobb belátásra nem térsz.

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Étvágygerjesztő ötkarikás sütik - Lesd meg ezeket a téli olimpia által ihletett kekszeket!

Legújabb receptek

Gluténmentes sajtos rúd

Nagy kedvencünk a sajtos rúd, melynek most a gluténmentes változatát sütöttem meg, ezzel is ötletet adva mindazoknak, aki nem fogyaszthatnak búzaliszttel készült süteményeket.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...