Bornapló #4: Mit iszik a násznép?

Amíg az ember csak vendégként jár esküvőkre eszébe sem jut azon aggódni, hogy mit, miért és hogyan iszik a násznép.

Amikor azonban fordul a kocka és a szervezői oldalon találjuk magunkat, megannyi kérdés adódik, hogyan és mivel itassuk a násznépet? Miből és mennyit szerezzünk be? Fejenként milyen mennyiséggel számoljunk? A Bornapló 4. részéből minden kiderül.

Bárki bármit mond, egy esküvő megszervezése borzasztóan nehéz feladat – főleg akkor, ha még nem csináltuk hasonlót. Egyszerre kell stylistként, dekoratőrként, logisztikai szakemberként, project managerként és rendezvényszervezőként helytállni, és akkor még az étel-ital választásról nem is beszéltünk! Nem kérdés: borra mindenképpen szükség lesz, hiszen ez lesz majd a parti motorja, fröccsként szomjoltó, étellel párosítva a perfect match, és nyilván lesz majd olyan vendég is, aki egészestés kísérőjének választja a bort. Olyan borokat kell tehát találnunk, amik a fenti igények közül mindnek megfelelnek.

Cipőt a cipőboltból, esküvőt az esküvőszervezőtől

A tavalyi év Wedding Planner Award “Együttműködés Díjával” kitüntetett nyertesét, Tóbel Nóra esküvőszervezőt kérdeztem borral kapcsolatos szakmai tapasztalatairól. Nóri nem csak a hazai, hanem a külföldi igényeket is ismeri, hiszen főként nemzetközi párok esküvőit szervezi az ország minden területén immár 8. éve. “Tízből nyolc párnál fontos a násznépnek kínált bor minősége, és nagyjából a párok fele törekszik rá, hogy a bort az ételhez párosítsa. A hazai borok jellemzőek, és bár a külföldiek nem ismerik őket, nyitottak az ajánlásokra és az újdonságokra, szívesen kóstolnak.” – mondta az esküvőszervező.

Jó hír, hogy a minőség mellett a lokalitás is egyre nagyobb szerepet kap, a leggyakrabban az esküvő helyszíne a meghatározó borbeszerzési szempontból, amit pedig nyilván egyéni preferenciák, családi szálak és egyéb személyes szempontok szerint választanak ki a házasulandók. A nyári esküvőkön a fehérbor és a rozé fogy a legjobban, de ha az ételekhez igazított borsor van, akkor a vörösboroknak is örülnek a vendégek.

Mennyit költsünk a borra?

Egy átlagos italcsomagban 1500-1800 forint körül alakul egy palack bor ára, ami megfelel a nagy átlag ízlésének. Aki ezeknél a boroknál magasabb árkategóriájú tételekre vágyik, annak inkább az üvegenkénti elszámolást javasolják a helyszínek az alap italcsomag mellett. Ennek oka, hogy a vendégek többségének nincs alapos borismerete, és a drágább tételek nagyon megdrágítanák az italcsomagot.

Pincészetek közül gyakran választanak Sauska, Dúzsi, Nyakas, Laposa, Gere, Skizo és Figula borai közül, amelyek tisztán és fröccsként fogyasztva is jó élményeket és ízeket adnak.

Mennyit iszik a násznép?

Az összes kérdés közül a bormennyiség meghatározása a legnehezebb, hiszen rengeteg dolog befolyásolhatja: a menü, a program, a társaság, a borsor, a nők és a férfiak aránya, a fiatal és idősebb résztvevők száma, valamint a vendégsereg nemzetisége is. Inkább számoljunk többel, mint kevesebbel, ha nagyon belejön a násznép a mulatásba nagy kerekítéssel 1,5-2 üveg bor fogyhat fejenként. Ha ennél szerényebb a csapat, semmi gond, gyarapszik a házi készlet és be vagyunk biztosítva a következő hetekre és hónapokra.

Az utóbbi években egyértelműen a fröccs a sláger, minden esküvő elmaradhatatlan része a fröccs-és limondádé bár, de a bor mellett egyre többször kerülnek a poharakba koktélok, melyek közül most az Aperol Spritz a legnépszerűbb. Pár éve felütötte a fejét egy kézműves sörös trend, de ez már lecsengett és ismét a bora az úr.

És ezt olvastad már az ízHUSZÁR magazinon?

Bornapló #2: Bor, Mámor, Bénye Fesztivál, amit idén nem hagyhatsz ki

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...