Bornapló #2: Bor, Mámor, Bénye Fesztivál, amit idén nem hagyhatsz ki

Elárulom, hogy miért fogsz te is beleszeretni Erdőbényébe és környékébe!

Nem vagyok fesztiválarc, mégis már harmadik éve van egy fix bejegyzés a naptáramban: ez a Bor, Mámor, Bénye Fesztivál, ahol 4 napig kis borászatok kertjeiben kalandozva feledkezhetünk meg a városról és adhatjuk át magunkat a hedonista evős-ivős élvezeteknek.

Idén már kilencedik alkalommal rendezik meg a festői szépségű tokaj-hegyaljai Bor, Mámor, Bénye Fesztivált, és bár mi csak harmadik éve vagyunk visszatérő látogatók, ha egyszer jártál Erdőbényén, jó eséllyel örökre rabul ejt. A környékre jellemző, világszinten is különleges vulkanikus talaj és klíma csodás, ásványos ízekben gazdag borokat ad. A tokaji borvidéken ne keress vörösbort, mert ez a fehérszőlők hazája, azon belül is a furmint, a hárslevelű, a sárgamuskotály, a kövérszőlő, a zéta és a kabar az engedélyezett szőlőfajták. Kerülhet a poharadba száraz és félszáraz fehérbor és persze édes is – ki mit szeret, de érdemes nyitottnak lenni és olyan tételeket is választani, amik meglephetnek. Egy a lényeg: bátorság!

Kedves kis vidéki idilli részletek Bényéről

De miért is szeretünk ide visszatérni évről-évre?

Képzelj el egy négy napig tartó kerti party-sorozatot a legkedvesebb fajtából. Napközben workshopok, koncertek, kézműves foglalkozások és gyerekprogramok szórakoztatnak, miközben a borászuk sokszor maguk töltik kóstolópoharadba a legjobb tételeket. Nincs Festypay, kígyózó sorok, toitoi mellett ájuldozva sorbanállás, csak a kedves és fesztelen, már-már idilli vidék és vendégszeretet, ami marasztal és újabb egy deci borokat tölt a poharadba. Árnyas diófák alatt petanque-ozva pihenjük ki és felejtjük el a várost, csak kóstolunk és élvezzük a dolce vitát. Pár utcával arrébb már a fűben fekve, velős csontot szopogatva hallgatunk egy helyi bandát, miközben a legfinomabb ízű szódavízzel hidratálunk – gondosan elkerülve a másnaposságot.

Aki iszik, annak enni is kell – jól tudják ezt a szervezők, mert a hasunkról is gondoskodnak. Rengeteg különleges finomságot kóstoltunk az évek alatt, az Anyukám mondta focaccája minden évben könnyekig hat, ilyet csak szénhidrát tud tenni velem, de nem bánom, az övé vagyok. Mindent meg kell kóstolni, nem is az éhség, hanem inkább az íze és a passzió kedvéért. Aztán leszáll az est, pislákolnak a kis kertekben a színes lampionok és a mécsesek, elkezdődik a végtelennek tűnő mesebeli utazás, ahol kertről-kertre járva mindig új ízek, illatok és hangulatok tárulnak elénk. És ekkor rabolja el Erdőbénye végérvényesen a szívedet. Légy magadhoz jó, és idén hagyd magad! Találkozzunk jövő héten, július 6-9-ig az árnyas diófák alatt!Amit semmiképpen se hagyj ki, ha a Bor, Mámor, Bénye Fesztiválon jársz:

Naplemente a Béres Szőlőbirtokról
  • Karádi-Berger: egyike a legjobb hangulatú kerteknek
  • Béres Szőlőbirtok: 10/10-es naplemente megtekintő spot
  • Gigerli: árnyas kert, hűs borok, bitang zsírosdeszka
  • Anyukám mondta fesztivál falatok: kósolj meg mindent és bármit itt, amit csak érsz
  • Reggeli az Első Mádi Borházban: ne tévesszen meg a név, isteni a reggeli, nem csak bor van
  • Ebéd vagy vacsora a Gusteau-ban Mádon: asztalfoglalás kötelezően ajánlott
Anyukám mondta és a méltán híres focaccájuk

És ezt olvastad már az ízHUSZÁR magazinon?

Bornapló #1: Boroskólától a boriskoláig, avagy Hadobás Nóri szárny- és palackbontogatásai

Legújabb receptek

Sütőben sütött currys irdalt hekk

Ha finom, ropogós hekket szeretnénk, akkor ez az étel remek választás. Nem kell olajban megsütni, hisz így is épp olyan nyálcsorgató sült halat kapunk.... :-))

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...