Bárányfej, savanyúságlé és pácolt hering - 7 másnapos kaja Európától Ázsiáig

Az alkoholfogyasztás kellemetlen utóhatásaival világszerte komoly küzdelmet folytatnak az éjszaka császárai. Összeszedtük nektek a legfurább másnapos kajákat.

Egy átbulizott éjszaka után testünk kis vegykonyhája alaposan megbolydul. Az etanol, vagyis az alkohol, amit elfogyasztunk, vizelethajtó hatású, mivel gátolja az antidiuretikus hormon termelődését. Ennek köszönhetően az a sok folyékony halmazállapotú ital alaposan kiszárít minket, ami fejfájást, szájszárazságot okoz. A májunk is alaposan dolgozik, mivel az etanolt kemény munkával acetaldehidre kell lebontania, később ez az anyag ecetsavvá alakul. Amíg azonban ez utóbbi folyamat nem következik be, a mérgező acetaldehid komolyan megviseli a szervezetet. Ez okozza az émelygést, a hányást és a csillapíthatatlan fejfájást is. Ezeken felül még számtalan nemkívánatos kémiai reakció játszódik le a testünkben, amelyek közül egyiknek sem kellemesek a következményei.

Világszerte mindenhol próbálkoznak megkeresni azt az ételt, ami segíthet ezen az állapoton. Lássunk néhány szokatlan fogást!

Savanyúságlé - Lengyelország

A legtöbben idehaza nagy rajongói vagyunk a savanyúságoknak, de a levét nem biztos, hogy mindannyian szívesen kortyolnánk. Mivel a savanyúságok levében sok elektrolit található, sokat tudnak segíteni a kiszáradt szervezetünkön.

Poutine - Kanada

Hogy jót tesznek-e másnaposan a szervezetünknek, a tápláló, zsíros ételek, nem tudom, de az bizonyos, hogy pokolian jól esnek. A kanadaiak legszívesebben poutaine-t falatoznak, ami egy orbitális adag sült krumpli, barnamártással nyakon öntve, esetleg sajttal megbolondítva.

Umeboshi - Japán

Az ecetes szilva idehaza sem egy ismeretlen fogalom, de a világ nagyobbik felén nagyon elcsodálkoznának, ha hallanának erről a furcsa savanyúságról. A japánok valószínűleg nem tartoznának közéjük. Ők is készítenek savanyított szilvát, aminek ume vagy umeboshi a neve. A szigetországban ez a finomságot a másnaposság leghatékonyabb ellenszereként tartják számon.

Svioasulta - Izland

A bárányfejhúsból készült, finoman szólva visszafogottan fűszerezett, savanykás terrine hagyományos ellenszer a másnapra az északi, hideg országban. Izlandon sokat tesznek azért, hogy ne legyen olyan könnyű másnapossá válni: 20 éves kor alatt és hat óra után nem lehet alkoholt vásárolni, ráadásul csak erre kijelölt boltok árusíthatnak szeszes italt.

Katerfrühstück - Németország

A németek is a savanyú ízekre esküsznek, ha a másnaposságról van szó. A ország északi vidékein kedvelt fogás a pácolt, savanyított nyers hering, amit a másnaposok különböző savanyúságok köré tekerve, csinos kis tekercsek formájában fogyasztanak. A sókban és elektrolitokban gazdag halas falatok helyett a déli Bajorországban inkább egy jó Bratwurstot falatoznak a másnaposok pereccel és bajor mustárral.

Leche de Tigre - Peru

A dél-amerikai országban a tigristejjel gyógyítják magukat a másnaposok. A koktélba ennek a húsevő emlősnek a tejét ugyan nem keverték bele, de ezen helyette van benne lime, koriander, fokhagyma, hagyma, chili, só, bors és rákok, halak.

Menudo - Mexikó

A mexikóiak pacallevessel gyógyítják magukat a részeges tivornyázás után. Lime, hagyma, oregáno és koriander teszi ízessé ezt a savanykás levest.

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Most már kaját is olyan egyszerűen lehet találni, mint szexpartnert - Itt a kajás Tinder!

Legújabb receptek

Vegán csokis babka

Ha egy isteni foszlós kalácsra vágyunk, méghozzá jó csokisan, akkor itt a tuti recept! Tej- és tojásmentes, így az érzékenyek is bátran fogyaszthatják!

Vegán almás pite

Egy klasszikus süteményt, az almás pitét készítjük el teljesen vegán módon. Ebben a videóban lépésről lépésre megmutatjuk, hogyan készíthetsz szaftos, fűszeres tölteléket és ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

5 élelmiszer, amit nem mosol meg, pedig nem ártana

A főzés nulladik lépése az alapanyagok megmosása: így gondoskodhatunk arról, hogy az étel nemcsak finom, de biztonságosan fogyasztható is lesz. Vannak egyértelmű esetek, az alábbiak nem ezek közé tartoznak: nézzük, mit kell még a csap alá tartani!

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...