A Balaton már rég nem csak a szezonban szexi

Az elmúlt pár évben nemcsak a fővárosban, de vidéken is egyre könnyebb megtalálni a minőségi vendéglátás bástyáit. Hála ennek az iránytűnek, ez már a Balatonnál is így van.

A Balatoni Gasztrotérkép első kiadása 2015-ben jelent meg, azóta segíti az ide látogatókat abban, hogy szezonban és azon kívül is a legjobb helyeket találják meg a tó északi és déli partján egyaránt. 2015-ben baráti összefogásként indult meg a kezdeményezés, hogy a régió egész évben nyitva tartó, kiemelkedő borászatait, éttermeit, cukrászdáit és kávézóit egy térképen gyűjtsék össze a közönség számára.

Mára több mint hatvanan csatlakoztak a kezdeményezéshez, így szinte minden balatoni faluban van olyan vendéglátóhely, amit a kezdeményezők szerint érdemes felkeresnünk.

Magas minőség, egész éves nyitva tartás és összefogás - ezek a Balatoni Gasztrotérkép alapelvei.

Szauer Judit, a program megálmodója szerint egyre több pozitív visszajelzést kapnak, egyre többen fedezik fel a sokszor a parttól távolabb eső, kevésbé frekventált helyeket is a térkép alapján. Novemberben indították el a Balaton alapanyaga nevű kampányt is, melynek keretében az összes régióból érkezett egy-egy vezető vendéglátós képviselő, akik bemutatták egy olyan helyi termelőtől származó alapanyagot, amivel egész évben dolgoztak, és amivel természetesen elégedettek is voltak.

A termékek közül kettőt - a balatonfenyvesi Angus marhát, és a Vászolyi Sajtmanufaktúra termékeit - három héten keresztül az összes vendéglátóhely tesztelte, aki a térképen rajta van.

A szolgáltatások között található vendéglátóhely, szállás, pálinka és sörfőzde, borászat, cukrászda, régi és új kezdeményezések, családi vállalkozások, és régi, jól ismert balatoni helyek is. Az idei évben ráadásul az egész balatoni régió egy térképen található, a korábbi három részre osztottsággal szemben.

Ha szeretnétek még többet megtudni a Balaton környéki gasztronómiai kincsekről, a térképről ittjuthattok még több információhoz. A térképek továbbá benne lesznek a májusi MOL Nagyon Balaton Magazinban is.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...