Bacon és Hollywood

Nektek is feltűnt, hogy egy átlag helyen a saláta csirkemellből, jégsalátából, paradicsomból és joghurtos öntetből áll? Itt van a főbűnös ősanya, vagyis a Cobb saláta!

Persze nem akkora nagy a bűn, végül is egy jól eltalált saláta mindig öröm, még akkor is, ha nem túl változatos. Főleg akkor, ha ilyen szép kort ért meg!

A Cobb saláta receptjét itt találjátok

A Cobb saláta ugyanis a harmincas évek vége óta szerepel az amerikai étlapokon, és bárhogy is számoljuk, ez bizony nyolcvan év. Ha pedig azt is hozzátesszük, hogy hány étlapon szerepel hozzá nagyon hasonló saláta, akkor jobban behálózta a világ éttermeit, mint Viktória királynő az európai uralkodóházakat.

Története 1937-ben indult, mégpedig Hollywoodban.

Akkoriban kevesebb volt a celeb, de több Clark Gable, Humphrey Bogart, Kathrine Hepburn, Bette Davis és Cary Grant rohangált az utcákon. És evett olyan helyeken, mint a Brown Derby.

A Cobb saláta receptjéért ide kattints

A fáma szerint Brown Derby tulajdonosa, Robert H. Cobb egy nagyon pörgős nap után holtfáradtan összeöntögette a hűtő tartalmát az étterem konyháján, majd leült a szokásos asztalához. Lehet, hogy pont a dresszinggel locsolgatta a vacsoráját, mikor mellé telepedett Sid Grauman mozitulajdonos, aki legközelebb már Cobb saláta néven kérte barátja véletlen vacsoráját. És annak ellenére, hogy akkor még egy elegánsabb esküvő alatt sem készült annyi fotó az aráról, mint ma egy átlag ebéd alatt az előételről, és a #cobbsalad sem létezett, azért csak elterjedt a híre a sok összetevős, laktató legendának.

Bacon és Hollywood

Szerintem vicces elképzelni, ahogy a film noir korszakából ismert vastag vörös rúzzsal díszített, karcsú femme fatale-ok bacont ropogtatnak egy salátában, de változnak az idők, és biztosan elképesztő szexi volt, ahogy Judy Garland vérvörös ajkain megcsillant a baconzsír.

Szóval, ha akartok egy kis nosztalgiát, meg kíváncsiak vagytok, hogy mit etten az aranykorban az angyalok városában, akkor hajrá, essetek neki a Cobb salátának. És mivel az idők változnak, most már mellé tehetitek a #cobb salad és a #izhuszár-t is!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...