Márton-napkor, azaz november 11-én a libáé a főszerep, nem csak az otthoni asztalokon, hanem az éttermekben is. Bemutatunk nektek nyolc olyan helyet, ahol érdemes libás fogást rendelni.
Mi köze a libának a Márton-naphoz?
Márton-nap hagyományosan a karácsonyt megelőző negyven napos böjt előtti lakomázás ideje. Mivel ilyenkor lehetett levágni a hízott libákat, ezért az ebből a szárnyasból készült fogások lettek ennek az időszaknak a hagyományos eledelei. Szokás volt a liba húsának hátsó részéből kóstolót küldeni a helyi papnak: innen ered a "püspökfalat" kifejezés.
Íme, néhány étterem, ahol te sem fogsz csalódni, ha libalakomára vágysz:
1 / Töltő
A Töltő libakolbászait kézzel töltik, sőt maguk a kolbászokat burkoló bucik is a kis üzlet tetején található kis péküzemben készülnek. A fűszeres sütőtökszósz mellett a szendvicsedbe kerülhet "sütőtökszusi" is, amihez nori lapba tekernek pácolt, sült sütőtököt. Extra feltétkéntszuvidolt libamájterrine karikákat is kérhetsz a szendvicsedbe.
2 / Schieszl Vendéglő és Borház, 1896
A budakalászi vendéglő kitűnő minőségű sváb konyhát visz. Saját sonkát, bort, időnként hurkát és kolbászt is készítenek. Márton-napi ajánlatukban szerepel hideg libatál ízelítő (libakocsonya, füstölt libamell vékonyra szeletelve, libatepertő és tormás burgonyasaláta), libahúsleves maceszgombóccal és sült libacomb párolt lilakáposztával, libazúzával és gesztenyemézzel készült birs-körte kompóttal.
3 /Börze . Kávéház . Étterem
A belvárosi Börzében rozé kacsamellel megbolondított ludaskásával várják azokat, akik hagyományos fogásokat kóstolnának egy kis csavarral. De előételként töltött libanyakat is lehet is falatozni gerslisalátával és hagymachutney-val, és meg lehet kóstolni a sütőtökkrémlevest is konfitált libazúzával.
4 / Rosenstein vendéglő
A Rosentein család hetedik kerületi éttermében hagyományos magyaros ételeket és a nemzetközi konyha finomságait kóstolhatjuk meg gondosan, figyelmesen elkészítve. Az étterem Márton-napra számtalan libás fogással készül. Többek között kóstolhatunk itt házi libakocsonyát, libarilettet, sóletet libafinomságokkal, libalevest maceszgombóccal és lúdgége tésztát, roston sült libamájat sült almával, tokaji szósszal.
5 / Sparhelt
A balatonfüredi Sparheltben november 10-én Márton-napi libamenüt és újborkóstolót is tartanak. Az eseményre itt lehet jelentkezni. Előételként töltött libanyakat, kacsamájat, főételként libazúza paprikást, túrós csuszát lehet kóstolni. A desszert gesztenyés csokoládétorta lesz.
6 / Macesz
A budapesti Maceszben libacomsommét lehet falatozni maceszgombóccal, előételként körtés, mogyorós libamájat lehet kóstolni. A főétel libacomb, hagymás tört burgonya, párolt káposzta. A desszert lúdlábtorta - persze ennek az ételnek csak a nevében szerepel a közkedvelt szárnyas.
7 / Márga Bisztró
A csopaki Márga Bisztróbanlibamell sonka került be a kínálatba préselt kacsacombbal és mangós sütőtökkel. A bisztró egyszerre tradicionális és modern konyhájának finomságait az őszi Balatonra néző teraszról élvezhetjük.
8 / Két Szerecsen Bisztró
A budapesti Két Szerecsen Bisztróban a következő fogásokat lehet megkóstolni Márton-nap alkalmából: hideg libamájszeletek sütőtökpürével, gyömbéres libaleves libamájas maceszbombóccal, libamájas burger hagymalekvárral és sült burgonyával, lassan sült libacomb gyömbéres sárgarépapürével és vajas morzsás nudlival, libamell snidlinges tócsnival és lilakáposztakrémmel. A desszert lúdlábtorta.
Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?
10 fenntartható élelmiszer a jövőből - Jelentés a holland designseregszemléről