8 hely, ahol garantáltan nem fogsz csalódni, ha Márton-napon libát rendelsz

Bemutatunk nektek nyolc olyan helyet, ahol garantáltan nem bánod meg, ha Márton-napkor libát rendelsz.

Márton-napkor, azaz november 11-én a libáé a főszerep, nem csak az otthoni asztalokon, hanem az éttermekben is. Bemutatunk nektek nyolc olyan helyet, ahol érdemes libás fogást rendelni.

Mi köze a libának a Márton-naphoz?

Márton-nap hagyományosan a karácsonyt megelőző negyven napos böjt előtti lakomázás ideje. Mivel ilyenkor lehetett levágni a hízott libákat, ezért az ebből a szárnyasból készült fogások lettek ennek az időszaknak a hagyományos eledelei. Szokás volt a liba húsának hátsó részéből kóstolót küldeni a helyi papnak: innen ered a "püspökfalat" kifejezés.

Íme, néhány étterem, ahol te sem fogsz csalódni, ha libalakomára vágysz:

1 / Töltő

A Töltő libakolbászait kézzel töltik, sőt maguk a kolbászokat burkoló bucik is a kis üzlet tetején található kis péküzemben készülnek. A fűszeres sütőtökszósz mellett a szendvicsedbe kerülhet "sütőtökszusi" is, amihez nori lapba tekernek pácolt, sült sütőtököt. Extra feltétkéntszuvidolt libamájterrine karikákat is kérhetsz a szendvicsedbe.

2 / Schieszl Vendéglő és Borház, 1896

A budakalászi vendéglő kitűnő minőségű sváb konyhát visz. Saját sonkát, bort, időnként hurkát és kolbászt is készítenek. Márton-napi ajánlatukban szerepel hideg libatál ízelítő (libakocsonya, füstölt libamell vékonyra szeletelve, libatepertő és tormás burgonyasaláta), libahúsleves maceszgombóccal és sült libacomb párolt lilakáposztával, libazúzával és gesztenyemézzel készült birs-körte kompóttal.

3 /Börze . Kávéház . Étterem

A belvárosi Börzében rozé kacsamellel megbolondított ludaskásával várják azokat, akik hagyományos fogásokat kóstolnának egy kis csavarral. De előételként töltött libanyakat is lehet is falatozni gerslisalátával és hagymachutney-val, és meg lehet kóstolni a sütőtökkrémlevest is konfitált libazúzával.

4 / Rosenstein vendéglő

libamájpástétom - nem a Márton-napi ajánlat része

A Rosentein család hetedik kerületi éttermében hagyományos magyaros ételeket és a nemzetközi konyha finomságait kóstolhatjuk meg gondosan, figyelmesen elkészítve. Az étterem Márton-napra számtalan libás fogással készül. Többek között kóstolhatunk itt házi libakocsonyát, libarilettet, sóletet libafinomságokkal, libalevest maceszgombóccal és lúdgége tésztát, roston sült libamájat sült almával, tokaji szósszal.

5 / Sparhelt

A balatonfüredi Sparheltben november 10-én Márton-napi libamenüt és újborkóstolót is tartanak. Az eseményre itt lehet jelentkezni. Előételként töltött libanyakat, kacsamájat, főételként libazúza paprikást, túrós csuszát lehet kóstolni. A desszert gesztenyés csokoládétorta lesz.

6 / Macesz

facebook.com/maceszhuszar

A budapesti Maceszben libacomsommét lehet falatozni maceszgombóccal, előételként körtés, mogyorós libamájat lehet kóstolni. A főétel libacomb, hagymás tört burgonya, párolt káposzta. A desszert lúdlábtorta - persze ennek az ételnek csak a nevében szerepel a közkedvelt szárnyas.

7 / Márga Bisztró

A csopaki Márga Bisztróbanlibamell sonka került be a kínálatba préselt kacsacombbal és mangós sütőtökkel. A bisztró egyszerre tradicionális és modern konyhájának finomságait az őszi Balatonra néző teraszról élvezhetjük.

8 / Két Szerecsen Bisztró

A budapesti Két Szerecsen Bisztróban a következő fogásokat lehet megkóstolni Márton-nap alkalmából: hideg libamájszeletek sütőtökpürével, gyömbéres libaleves libamájas maceszbombóccal, libamájas burger hagymalekvárral és sült burgonyával, lassan sült libacomb gyömbéres sárgarépapürével és vajas morzsás nudlival, libamell snidlinges tócsnival és lilakáposztakrémmel. A desszert lúdlábtorta.

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

10 fenntartható élelmiszer a jövőből - Jelentés a holland designseregszemléről

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...