1. JAPÁN SAJTTORTA
A japánok bármihez nyúlnak, csak még elegánsabbá, kifinomulttá teszik. Sajttortájuknak nem sok köze van ahhoz az amúgy isteni finom, nehéz, tömör sütihez, ami a USA-ből indult hódító útjára. A japán sajttorta tulajdonképpen egy krémsajttal lágyított, nagy mennyiségű tojáshabbal levegőssé és könnyűvé tett piskóta, ami önmagában, mindenféle díszítés nélkül is hibátlan desszert.
2. KARDAMOMOS MINDENFÉLE
Úgy tűnik, ez a parfümös, keleties fűszer 2018-ban jut arra a sorsra, hogy mindenbe belepakolják. Idén kávékba, süteményekbe, de akár még a sült csirkéhez való fűszerkeverékbe is kerül belőle bőven. Persze a fűszeres kávé nem újdonság, a törökök régóta kedvelik a kardamommal főzött sűrű, zaccos feketét.
3. TACRO
Úgy tűnik, az idei gasztrodili a croissant-tésztából készülő tacokagylócskákba halmozott krémsajtos, grillezett jacfruitos pulled pork, azaz a tacro. Mi kicsit gyanakszunk, hogy a lágy vajas, leveles tészta könnyen átázik a sok trutyitól. De ne legyünk ünneprontók...
4. PASTASOTTO
A pastasotto olyan risotto, amiben a rizst tészta helyettesíti. De ennek mi értelme van? Az apró, rizst formázó tésztácskákkal készülő fogás fölött nem kell ott állni és folyamatosan kevergetni, mint a rizst - így jó kis szakácsbarát kaja, ugye? Mostanában könnyű tavaszi zöldségekkel, akár spárgával, salátafélékkel is lehet dúsítani a pastasottónkat - persze a parmezán sem maradhat el. Persze, a rizst formázó tészta nem mai találmány, Olaszországban számos fajtája ismert: az orzo, a rizoni, a puntalette vagy a punte d'ago.
5. ÁSVÁNYSÜTIK
Mindannyian jól ismerjük a szép, ásványokat mintázó tortákat. Mostanában azonban trend lett, hogy nemcsak torták, hanem aprócska kekszek is drágakőként, de legalábbis színes kövekként csillognak.
6. KÁVÉS ÜDÍTŐK
A tonikkal megbolondított presszó már jó pár éve ismert és megosztó szereplője a gasztrovilágnak, most azonban eljött a buborékos, kávés üdítők új generációjának a korszaka is. A gyümölcslével felütött kávét egy kis szénsavval teszik izgisebbé. Mi még nem kóstoltuk, de nem tudjuk, bele mernénk-e kortyolni ebbe az italba.
7. "SLOW COOKERREL" A KÁNIKULA ELLEN
Mivel a slow cookerben viszonylag alacsony hőmérsékleten is jól meg tudnak puhulni a húsok, a melengető, télies ragukhoz ideális ez az edény. De mit szólnánk egy sok lime-al feldobott, pulled porkos tacóhoz a kánikulában? Az omlós sertés elkészítéséhez is ideális a slow cooker - ráadásul mialatt a hús készül, mi nyugodtan napozhatunk kinn a kertben.
Via: Purewow
Ezt már olvastad az ízHUSZÁR magazinon?
Anthony Bourdain szerint ez a férfi készíti a legjobb konyhakéseket a világon