Krumplipürét készíteni mindenki tud, nem? Megfőzzük a krumplit, áttörjük, némi tejtermékkel krémesítjük, és megesszük. Nem olyan bonyolult ez! Valóban nem, de ha tényleg világbajnok krumplipürét akarunk az asztalra tenni, akkor nem árt megtanulni öt alapszabályt, aminek betartásával még a szomszéd is a miénkből fog átvinni a vasárnapi ebédhez!
1. Rossz fajta krumplit használsz
Hogy mi van? Hát a krumpli az krumpli, nem? Jó, oké, van újburgonya meg régi, aztán ennyi. Pontosan ezt gondoltam régebben én is. Bementem a boltba, vettem egy kilóval, aztán megfőztem. Minden bizonnyal ez az a hiba, amit a legtöbben elkövettünk, de nem árt tisztában lenni vele, hogy jóval sokszínűbb a felhozatal. Általában két nagy csoportba lehet osztani a burgonyákat: lisztes, illetve kemény fajtákra. Ha valóban a tökéletes püréállagra törekszünk, akkor ez előbbiből kell választanunk. Ezt pedig legbiztosabban a színéből tudhatjuk: a sárga héjú burgonyát kell keresnünk, ezek a fajták többnyire a lisztes társaságba tartoznak.
2. Nem ízesíted eléggé a vizet
Semmi esetre sem szabad kihagyni a főzővízből a sót, hiszen ha már az elején hozzáadjuk, akkor a vízzel elkeveredve sokkal jobban eloszlik a burgonyában, mintha utólag sóznánk. Ráadásul így még kevesebbet is kell hozzáadni, mint amikor utólag kapunk észbe. Ennél én még messzebb megyek, mert nemcsak sót, hanem babérlevelet, esetleg kakukkfüvet, és néha fokhagymát is dobok mellé, hogy még ízesebb legyen a kész püré.
3. Egyből forró vizet öntesz rá
Hova ez a nagy sietség? Ezzel több kárt csinálsz, mint hasznot. Én is türelmetlen vagyok a konyhában, én is felforralom a kávéfőző helyett a vizet, hogy gyorsabban hozzájussak a reggeli koffeinadagomhoz, de krumplival ezt nem szabad megcsinálni! Miért? Mert ha egyből forró vizet öntesz rá, akkor egyenetlenül fog megfőni, azaz kívül sokkal hamarabb megpuhul és széttöredezik, belül pedig még kemény lesz. Helyette inkább öntsd fel hideg vízzel, annyival, amennyi ellepi, forrald fel, majd mérsékeld alatta a lángot, és így főzd készre.
4. Túltolod a pürésítést
Tudom, itt könnyen elcsábul az ember, hogy a hosszadalmasabb és fárasztóbb krumplinyomó helyett inkább az expressz gyorsaságú botmixerhez nyúljon, de ebben a pillanatban kezdjen villogni a piros lámpa, hogy ne tedd! A turmixolós módszernek köszönhetően összetörik a burgonya, ez tény, de ezzel együtt a benne lévő keményítő is, és nem, ennek nem örülünk. Ilyenkor túl sok keményítő szabadul fel, így a végeredmény a gumis, nyúlós massza lesz. Szóval irány vissza a jó öreg kézi módszerhez!
5. Hideg vajat és tejet adsz hozzá
Ha egyenesen a hűtőből zúdítod a vajat és a tejet az áttört krumpliba, akkor azzal nem elég, hogy lehűtöd, nem is tudod egyenletesen elkeverni benne. Nekem az a tippem, hogy egy edénybe tegyük bele a tejet – de még jobb, ha tejszínt használunk – , adjuk hozzá a vajat is, és a kettőt együtt kezdjük el melegíteni. Amint teljesen elolvadt benne a vaj, már jók is vagyunk, és most már mehet a krumplihoz!
Ha meg már a pürékészítés mesterei vagyunk, akkor lehet cifrázni! Próbáljuk ki reszelt sajttal, fűszerekkel (fehérbors, szerecsendió, mustármag), a bátrabbak wasabival, extra zöldségekkel, vagy ahogy én is tettem, kevés karamellizált hagymával. Rögtön nem lesz unalmas, hiába mégis szinte ugyanaz a köret.
És hiába szól most ez a bejegyzés a krumplipüréről és fordul meg a szerepkör, hogy ebben az esetben a hús a köret, muszáj róla is néhány szót ejteni. Készítettetek már marhapofát? Nem? Pedig kellene! Egyetlen titka a lassú főzés, mivel a marha egyik legizmosabb része, ezért kell neki idő, de aztán meglesz a jutalmunk. Hihetetlenül omlós és szaftos marad, egy valódi élmény megkóstolni. A Guinness sörrel én most kicsit angolosra vettem a figurát, de használhatunk helyette vörösbort is, akkor viszont ne kakaózzunk. Bizony, ebben a receptben ugyanis némi cukrozatlan, masszív kakaópor tesz varázslatot, ami szuperül megy a barna sör kesernyés zamatához. Enném megint!
(via the kitchn)