Picadillo - Kuba nincs is olyan messze!

Salsa, rum, szivar, Castro - elsőre sok minden eszünkbe juthat Kubáról, de a gasztróját kevésbé ismerjük. Hát most hoztam egy alap darabot, a picadillo cubano-t!

A picadillo cubano első blikkre úgy tűnik, mint egyszerű menzás bolognai sok paradicsommal. Vagy egy ragu, amit később a muszakába rétegezünk bele, esetleg chilis bab, még a bebabozás előtt. Nem csoda, hiszen paradicsomból, darált húsból áll össze az egész, ez a kombináció pedig megszámlálhatatlan ételnek az alapja. A darált hús paradicsommal kicsit olyan, mint a főtt krumpli és a liszt keveréke: attól függően, hogy milyenre formázzuk, és hogyan főzzük/sütjük meg, legalább 15 féle ételt hozhatunk ki belőle.

A picadillo receptjét itt találod

Én még soha nem jártam Kubában - pedig most kéne elmenni, még mielőtt visszavonhatatlanul bemasírozik a kapitalizmus - de mikor megláttam ezt a receptet, úgy gondoltam kipróbálom, hiszen olyan ételnek tűnik, amit egy átlag hétköznap este is össze lehet dobni különösebb probléma nélkül, és mégis valami új kerül az asztalra.

A picadillo egyébként nemcsak Kubában, a legtöbb latin-amerikai országban megtalálható, csak a paradicsom és a hús mellett más fűszerekkel dobják fel. Costa Ricában zöldséges verziói vannak, és általában a domináns zöldség nevén fut - például krumplis picadillo. Mexikóban lime-mal nyomják tele, bőven adnak hozzá cukrot is, a tengerparti részeken pedig kicserélik a marhahúst valamilyen halra vagy tengeri herkentyűre. Puerto Rico-ban még a rizzsel tálalt verziónál is népszerűbb az empanada-ként tálalt, vagy másfajta tésztába töltött, és bő olajban kisütött verzió.

A picadillo receptjét itt találod

A legérdekesebb, hogy még a Fülöp-szigeteken is megtalálható, pedig a dél-kelet ázsiai ország ugyancsak messze esik Latin-Amerikától. Igaz, ott a picadillo inkább leves, mint ragu, általában darált hússal és krumplival. A paradicsomos-darált húsos, valódi latin verzió is megvan, csak a név foglalt volta miatt azt kubai rizsnek hívják - legalább nem kell gondolkoznunk, hogy mit adnak mellé köretnek!

A picadillo receptjéért ide kattints

Én is a kubai módra készített változatot hoztam, mazsolával, olajbogyóval, szerecsendióval, fahéjjal, jó sok hagymával és egy kis fehérborral - mindegyik könnyedén beszerezhető, az étel maga pedig kicsit sem macerás, és viszonylag gyors. Ha nektek mégis valamelyik másik latin verzió tetszik jobban, akkor hajrá - várjátok azzal a hétvégét!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...