Nincsen advent linzer nélkül!

Adventkor mindenkit megszáll  a linzersütési-láz. Talán, mert isteni illatokat varázsol a konyhába? Mert sokáig friss marad? Nem tudjuk, de mi is elkészítettük az idei adagot!

A linzer tulajdonképpen egy teljesen egyszerű omlós-vajas tészta, aminek a receptjét a sógoréktól szereztük. A népszerűség árnyoldalai azonban neki is kijutnak: rengeteg pletyka kering róla. Egyes források szerint nem is osztrák, hanem magyar találmány – a híres Ruszwurm cukrászda egyik tulaja nevezte el törzsvendége, a szabadságharcos hadnagy, Linzer Rudolf után. A bécsieknek nem elég a croissant és a Sacher-torta, a linzert is magukénak akarják: szerintük egy bécsi pék kreativitásának köszönhetjük az édes süteményt.

A linzer receptjét itt találod

Egy harmadik legenda szerint egy gourmand salzburgi püspöknek kedveskedett vele először a szakácsa. Egyik eredettörténetre sincs valódi bizonyíték – nálunk már a szabadságharc előtt létezett egy linzi karika nevű sütemény, azt pedig, hogy Bécsben vagy Salzburgban árulták-e először, ma már lehetetlenség kideríteni. Tulajdonképpen már a rómaiaknak is volt olyan fűszeres tésztájuk, amit ropogósra sütöttek és gyümölcspéppel töltöttek. A ma forgalomban lévő linzerreceptek őse pedig Linz városából származik. A ma olyan népszerű aprósütemény eredetileg tortaként született, később azonban egyszerűsödött, a fűszeres tésztából kis cakkos korongokat vagdostak a háziasszonyok, és pikáns, savanykás lekvárral töltötték. Ausztriában ma is gyakrabban találkozunk linzi tortával, mint linzi karikával, nálunk azonban az aprósüti győzött. Ilyenor advent idején különösen népszerű – ne habozzunk, készítsük el mi is!

Néhány tipp a tökéletes linzerhez:

  • Mindig hideg alapanygokkal dolgozzunk.
  • A tökéletes linzer arányai: 3 rész liszt, 2 rész zsiradék, 2 rész cukor.
  • A linzer csak finomliszttel működik. Tojást nem muszáj hozzáadni, de ha kihagyjuk, jéghideg vízzel dolgozzuk össze, különben olvadni kezd a tészta.
  • Mindig hideg zsiradékkal dolgozzunk, akkor is, ha eleinte nehezebb!
  • Ne gyúrjuk, és ne nyújtsuk sokáig a tésztát, mert ha átveszi a kezünk melegét, ragadós lesz. Igyekezzünk minél kevesebb hulladék tésztával dolgozni, mert a linzertészta nem tűri a sokszori újragyúrást.
  • Mindig forró sütőbe tegyük a kiszaggatott korongokat, mert ha langyos, a tészta szétfolyik.
  • Nagyon hamar megsül, akkor jó, ha már van színe, de még kicsit „nyersnek" tűnik.
  • Ha kész, késsel válasszuk el a tepsitől még melegen, később ugyanis törik.
  • Fém vagy műanyag dobozban sokáig eláll, de pár nap után puhulni kezd.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...