Forró sajtszósz a hideg időre

Hogy egy sajtos szendvicsen mit lehet ragozni? Különösen, ha az angol konyhából kerül ki? Na mindjárt megmutatom nektek!

Gyerekkorom egyik kedvenc filmjében az árvaházban felnőtt kislányt ideiglenes mamája elviszi egy nagyon elegáns étterembe, ahol egy fenszi étel berendelése után a kislány olvasztott sajtot kér kenyéren. De nem pirítva. A film alkotói nyilván kontarsztba akarták állítani a gazdag New york-i hölgyemény és az árva kislány étkezési szokásait, utalva arra, hogy szegénykének az álmok netovábbja egy jó sajtos kenyér. Nos, ha az ominózus étel a welsh rabbit volt, akkor őszintén szólva meg tudom érteni a kislányt - én is szívesen rendelném a világ bármelyik pontján, ahol jó cheddar sajt van.

A welsh rabbit receptjét itt találod

A furcsa nevű étel továbbá azt is bizonyítja, hogy még a sokat szidott angol konyhának is vannak elképesztően jó fogásai - amúgy nem is egy. Mint minden kevés hozzávalót tartalmazó egyszerű étel, ez is akkor lesz felejthetetlen, ha jó alapanyagokat használunk hozzá - illatos cheddart, jó angol vagy belga ale-t és zamatos mustárt - eszünkbe ne jusson lagerrel vagy kolbászhoz való mustárral próbálkozni, azt hagyjuk meg a nyári strandos falatozáshoz. A recept eredetéről nem sokat tudunk, a welsh szó arra enged következtetni, hogy eredetileg Walesből származik, de hogy a nyúl, vagyis a rabbit név hogy került bele, arról az ételtörténészek ma is vitatkoznak. Egyesek szerint a wales-i parasztoknak tilos volt az erdei vadhoz nyúlni, így nyúl helyett sajtot tettek a kenyérre lakoma gyanánt.

A welsh rabbit receptjéért kattints ide

Az étel már Shakespeare korában is feltűnt, de Franciaország északi részén például, ahol a britek jóval korábban "vendégeskedtek", szintén népszerű étel - valójában senki nem tudja, mikor és ki készítette először. Autentikus receptről természetesen szó sincs, van, ahol a kenyeret pirítják, és a szósszal meglocsolva átsütik - ezt csináltam én - , van, ahol kis kenyérkockákra öntik a sajtszószt, majd villával kiszurkálják, mint egy fondüt, akad, aki tesz rá sonkát is, sőt, a posírozott vagy tükörtojással való koronázás sem ritka. Franciaországban és az Egyesült Államok keleti részén sok recept besamellel lazítja a sűrű sajtos ízt - szerintem így tökéletes. Jellegében nem nagyon különbözik a svájci fondütől, de a cheddar és a mustár miatt jóval karakteresebb, és még annál is nehezebb.

A welsh rabbit receptjét itt találod

Mielőtt betettem volna a sütőbe, fintorogva gondoltam arra, hogy ezt a két kis adagot én bizony egymagam is be tudnám vágni, a végén azonban segítséget kellett kérnem még a sajátomhoz is, annyira laktató. Hogy ti hogyan készítetek, azt rátok bízom, kipróbálni azonban mindenképpen érdemes - főleg, ha ennyire barátságtalan az idő odakint.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ez az italkülönlegesség gyógyítja a testet: a Lidlben is megtalálod

Pár évvel ezelőtt már mi is felfigyeltünk a kombuchára, ami egyfajta gasztroőrületként jelent meg. Az utóbbi időben ismét feltörekvőben van ez a csodaital, mert számos jótékony hatása van a testre, ráadásul ízélménynek sem utolsó. A Lidlben most igen jó áron juthatunk hozzá, ha elég gyorsak vagyunk.

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...