Flódni: a zsidó konyha legédesebb falatja

Ha a diós bejglit szeretjük, a mákos bejgliért odavagyunk és az almás pite a legnagyobb kedvencünk, akkor hogyan viszonyulunk a flódnihoz, ami a három süti kombinációja? 

{ CKÉP = 119495, 6 }

Igazi téli finomság, minden földi jóval megpakolva: egy emelet diós krém, egy emelet mákos krém, végül alma és még szilvalekvár isez aflódni, a tradicionáliszsidó konyhaegyik legédesebb fogása. Eredetéről nagyon keveset tudunk, több legenda is kering a születéséről. Az egyik legismertebb eredetmonda talán, hogy egy idős pesti zsidó asszonyság gondolt egyet, ésösszehozta egy süteménybe az összes kedvencét,így indítva hódító útjára a flódnit. Szép, és akár igaz is lehet, de valójában senki nem tudja, honnan ered. A tésztája, a tölteléke és az íze meglehetősenemlékeztet abejglijére,amelynek az eredete szintén vitatott, de bizonyos szakácskönyvek szerint a neve a jiddis beygl szóból ered. Valószínűleg Pesten árulták először, de az első flódnival kapcsolatban csak annyi a bizonyos, hogy a kelet-európai zsidó konyha remeke.

Flódni Vicikó konyhájából

Már nagyon régen szerettem volna flódnit sütni, de mindenképpen egy igazi, hamisítatlan házi recept alapján. Karácsonytájt, mikor egyébként is annyi szó esik a sütés-főzésről is, ...

Flódni 2.

A szüleim (egyik) baráti társasága épp akkor járt nálunk a múltkor, mikor Eszter nagymamájának kakaós kalácsát először próbáltam ki - a fantasztikus recept érdeme is, hogy nem ...

Amákés adióa termékenységet, gazdagságot szimbolizálja, a zsidó konyhában is ezért játszik fontos szerepet, különösen ünnepkor. Mivel a kelet-európai népi életben ugyanezeknek az élelmiszereknek tulajdonítottak termékenyégvarázsló erőt, a flódni a magyar konyhában is kedvelt édesség lett, különösenkarácsonykor.Ha eddig nem készítettük el, az idei december a legjobb alkalom rákarácsonyra, vagy csak úgy, a dió, a mák, az alma és a szilvalekvár tökéletes kombinációjának élvezetéért.

A flódni receptjét itt találod

Legújabb receptek

Rántott gomba

A rántott gomba egy nagyszerű fogás, amit pillanatok alatt össze lehet dobni. Kívül ropogós, belül csodálatosan lédús. Tartármártással és rizi-bizivel tálalva egy örök klasszikus.

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

4 növényféle, aminek ártasz, ha tavasszal metszed

Hamarosan belevághatunk a kerti munkálatokba, hogy minél virágzóbb, színesebb kertben gyönyörködhessünk. A tavaszi metszés remek ötlet, azonban vannak bizonyos fajta növények, amiknél nem hasznos ilyenkor megtenni. Mutatunk, 4 növényfélét, amihez semmiképp ne közelíts metszőollóval!

Nosalty

További cikkek

8 tökéletesen fűszeres magyaros főétel a nemzeti ünnepre

Mi is egy igazi, autentikus, magyaros főétel ismérve? Hogy általában fűszeres, hagymás-borsos-paprikás, legtöbbször piros színvilágú, laktató és húsos. Ja, és jár hozzá kinek-kinek a kedvenc körete: a párolt rizs, hagymás krumpli, nokedli, tarhonya vagy főtt tészta. És a savanyúság! Nemzeti ünnepekre pedig különösen ajánljuk őket.

Top Receptek

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!