Amerika kedvencei

Mi az? Németországban született, könnyen emészthető, amerikai felségjel alatt szenzációs karriert futott be? Kis segítség: nem Bruce Willis. Talált, a hamburger.

Egyik kutya, másik eb

Persze, lehetne akár a hot dog is, ami nem is különbözik olyan sokban a hamburgertől. Igazi amerikai sikersztori az övék: a két csóró, német bevándorló elindul, és az Újvilágban olyan szédítő karriert csinál, hogy száz éve senki nem ér a nyomukba. Eredendően a szegények ételei voltak, de me már a világ legelegánsabb éttermeiben is megtalálhatóak, prémium alapanyagokból, kicicomázva, persze méregdrágán.

Tudtad-e?

A népi gyógyászatban a céklát kiváló vérképzőként ismerik. A céklalé sárgarépalével keverve májtisztító, májvédő hatású. Erősíti az immunrendszert. Magas folsav tartalma miatt kismamák számára ajánlott a fogyasztása. Mivel gyökérzöldségről beszélünk, ezért mindenképp érdemes vegyszermentes talajban nevelt céklát vásárolni, mert a különböző növényvédő szerek, kemikáliák a gyökérben raktározódhatnak.

A nép ellensége

A hot dog nem olyan népszerű nálunk, mint a tengerentúlon, a hamburger viszont annál inkább. A leghírhedtebb gyorskaját sokan imádják, sokan elítélik, valahogy mégis az az érzésem, hogy aki azt állítja, nem szereti, az hazudik (vagy vega). Vagy egyszerűen még nem evett jó hamburgert. Hogy mi a jó, az persze relatív: van, aki az egyik nagy gyorsétterem-láncra esküszik, van, aki a másikra, van, aki egy harmadikra. Sőt biztosan nagy számban akadnak olyanok is, akiket a retro változattal lehet levenni a lábukról (tudjátok, ami az 1980-as évek elején, a Gorenje mosógépekkel együtt gyűrűzött be, csalamádé járt hozzá, puffancs nevű zsömlében adták a Balatonon, a piacokon, és az akkor még Moszkva téren). De mivel a világ legkozmopolitább ételéről beszélünk, nem tudunk igazi receptet adni. Ha jó alapanyagokból készítjük, megvan a pékáru, a húspogácsa, a zöldség trió, és mi rakjuk össze, akkor nagyon nem lőhetünk mellé. Tehát milyen a jó hamburger? Ha magunk készítjük, bármilyen. Akár hot-dog formájú is.

Még több hamburgerrecept itt

Recept elmenthető itt

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...