Bazsalikom
Leírás
Bazsalikom – receptek, leírás, tippek
A bazsalikom igen sokoldalúan felhasználható alapanyag, a fűszerek királya, rakhatjuk levesekbe, főzelékekbe, salátákba, szószokba, pácokba, sültekre vagy pesztóba. Jellegzetes az íze, viszont nagyon érzékeny fűszer, hő hatására hamar elveszti aromás ízét, így csak tálalás előtt adjuk az ételekhez! A friss zöldfűszert desszertekbe is belecsempészhetjük, aromáját a legjobban olyan süteményreceptekben adja ki, amelyek sütés-főzés nélkül készülnek. Krémeknek, pohárdesszerteknek és pudingnak kifejezetten jól áll, párosítsuk sárgabarackkal, eperrel, sárgadinnyével, mangóval, fehércsokival, tejszínnel vagy vaníliával.
A bazsalikom gyógynövényként sem utolsó, igazi afrodiziákumnak tartják, javítja az étvágyat, az emésztést, nyugtató hatása van, a köhögést is csillapítja, a garatgyulladás tüneteit is enyhítheti. Mentával, fűszerköménnyel együtt készítenek belőle kenőcsöt, amit kenhetünk sebekre, sérülésekre is.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Mi az a bazsalikom?
A bazsalikom, latin nevén Ocimum casilicum egy aromás dísz-, fűszer- és gyógynövény, népies nevén bazsalikusfű, királyfű vagy német bors. Az ajakosok családjába tartozik, egynyári növény, magassága elérheti a 30-60 centimétert, őshazája India, évezredek óta termesztik és kedvelik. Iillata jellegzetes, levelei lándzsás alakúak és sötét zöldek, virága pedig fehér színű. Pikáns ízű, visszafogottan édeskés, illóolajat tartalmaz, ami miatt a növény különleges, édes és enyhén fűszeres illatot áraszt.
Hogyan vásároljuk?
Frissen vagy szárított formájában is elérhető a boltokban, ha van lehetőségünk rá, neveljünk otthon bazsalikomot! Nem igényel nagy helyet a termesztése, akár a konyhaablakba is tehetünk egy-egy cseréppel. Meleg, félárnyékos helyen érzi jól magát, és szereti a vizet.
Milyen ételekhez használhatunk bazsalikomot?
A bazsalikom rengeteg ételhez illik, fűszerezzünk vele sültparadicsomszószos gnocchit, villámgyors hamis grissinit, zöldséges tócsnit, padlizsángolyókat paradicsomos szósszal, rakjuk autentikus calzoneba, házi ketchupba vagy parmezánalaplébe!
Még több bazsalikomos receptért görgess lejjebb!
Mikor vegyem
Főszezonja nyáron van, de szárított formában, sőt, cserpében is szinte bármikor kapható.
hogyan tároljam
A többi fűszernövénnyel ellentétben a friss bazsalikomot tilos a hűtőbe rakni, mert hamar befeketedik! Ha nem szárított formájában vásároltuk, akkor tároljuk a konyhapulton, vagy tegyük egy pohár vízbe, és pár napon belül használjuk fel!
100g Bazsalikom
fehérjetartalom
3.15 g
zsírtartalom
0.518 g
szénhidráttartalom
2.65 g
víztartalom
92.06 g
Top ásványi anyagok
Kalcium
177 mg
Magnézium
64 mg
Foszfor
56 mg
Nátrium
4 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.155 g
C vitamin
18 mg
Kolin
11.4 mg
Lutein+zeaxantin
5650 µg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
3.15 g
Zsír
telített zsírsav
0.041 g
egyszeresen telített zsírsav
0.088 g
többszörösen telített zsírsav
0.389 g
ásványi anyagok
Kalcium
177 mg
Vas
3.17 mg
Magnézium
64 mg
Foszfor
56 mg
Nátrium
4 mg
Cink
0.81 mg
Réz
0.385 mg
Mangán
1.148 mg
Szelén
0.3 µg
szénhidrát
rost
1.6 g
cukor
0.3 g
víz
92.06 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.034 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.076 mg
Niacin - B3 vitamin
0.902 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.209 mg
Folát
68 µg
Kolin
11.4 mg
Béta-karotin
3142 µg
Béta-kriptoxantin
46 µg
Lutein+zeaxantin
5650 µg
E vitamin
0.8 mg
K vitamin
414.8 µg
A vitamin
264 µg
C vitamin
18 mg
B6 vitamin
0.155 g