Vöröskáposzta

A vöröskáposzta vagy lilakáposzta (Brassica oleracea var. capitata f. rubra) a káposztafélék családjába tartozik, és egészséges, sokoldalúan felhasználható zöldségféle. Egyik legfőbb jellemzője élénk lilás-vöröses színe, amelyet az antocián nevű pigmenteknek köszönhet. Az antociánok nemcsak a színt adják, hanem erős antioxidáns hatással is rendelkeznek, így a vöröskáposzta hozzájárulhat a szervezet oxidatív stresszel szembeni védelméhez.
A vöröskáposzta ízében és textúrájában hasonló a fejeskáposztához, azonban antioxidánsokban jóval gazdagabb. Sok C- és A-vitamint tartalmaz, emellett rostokban sem szerkénykedik. Főzéskor javasolt ecetet adni hozzá, így megőrzi vörös színét, különben kékké válik.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A vöröskáposzta vagy lilakáposzta a káposztafélék családját gyarapító zöldségféle. Sokoldalúan felhasználható, ugyanis nyersen, savanyítva, főzve és párolva is fogyaszthatjuk. A vöröskáposzta színe érzékeny a pH-értékre: savas közegben (például ecet hozzáadásakor) élénkvörösre vált, míg lúgos környezetben (például sütőporral vagy szódabikarbónával érintkezve) inkább kékes-zöldes árnyalatot vesz fel. Ez a tulajdonság lehetővé teszi, hogy természetes pH-indikátorként használjuk, ami akár konyhai kísérletek, akár oktatási célok esetében is jó szolgálatot tesz.
A piacon válogatva részesítsük előnyben az élénk, mélylila színű darabokat, illetve figyeljünk arra is, hogy a levelei szorosan illeszkedjenek egymáshoz. A jó minőségű káposzta méretéhez képest nehéznek tűnik. A puha, barnás foltú lilakáposzták már nem frissek. A vöröskáposztához egész évben hozzájutunk, de az őszi és téli szezonban kapjuk a legfrissebb és legízletesebb darabokat a piacon. Felvágatlanul 2-3 hétig is friss marad hűtőben, de érdemes frissentartó fóliában tárolni.
A vöröskáposzta segít az immunrendszer erősítésében és a sejtek védelmében. K-vitamin-tartalma fontos szerepet játszik a véralvadásban és a csontok egészségének megőrzésében. A benne kévő rostok pedig támogatják az emésztést, segíthetnek a koleszterinszint csökkentésében és a jóllakottság érzésének fenntartásában. Az antociánok mellett más antioxidánsok is találhatók benne, amelyek hozzájárulhatnak a szívbetegségek, a gyulladások és bizonyos daganatos betegségek kockázatának csökkentéséhez.
A vöröskáposzta 100 grammja 31 kalóriát tartalmaz, szinte teljesen zsírmentes. A 100 grammból körülbelül 1,4 gramm a fehérje és 5,3 gramm a szénhidrát. 10-es glikémiás indexének köszönhetően diabéteszesek, diétázók is fogyaszthatják.
A vöröskáposzta nyersen is finom csemege, de sokféle ételt készíthetünk belőle, például vöröskáposzta-fasírtot, klasszikus párolt vöröskáposztát, vagy kukoricás vöröskáposzta-salátát joghurtöntettel, narancsos vöröskáposzta-salátát, esetleg vöröskáposztás rakott burgonyát, és természetesen ropogós kacsacombot és kacsamellet párolt vöröskáposztával és petrezselymes burgonyával. De párolhatjuk vörösborral vagy almával is!
Még több vöröskáposztás receptért görgess lejjebb!
Késő ősszel és télen van szezonja, ekkor a legzamatosabb, de egész évben hozzájuthatunk.
Hűtőben, lefóliázva néhány hétig friss marad.
fehérjetartalom
1.43 g
zsírtartalom
0.113 g
szénhidráttartalom
7.37 g
víztartalom
90.39 g
Kalcium
45 mg
Foszfor
30 mg
Nátrium
27 mg
Magnézium
16 mg
B6 vitamin
0.209 g
C vitamin
57 mg
Kolin
17.1 mg
Béta-karotin
670 µg
fehérje
1.43 g
Zsír
telített zsírsav
0.021 g
egyszeresen telített zsírsav
0.012 g
többszörösen telített zsírsav
0.08 g
ásványi anyagok
Kalcium
45 mg
Vas
0.8 mg
Magnézium
16 mg
Foszfor
30 mg
Nátrium
27 mg
Cink
0.22 mg
Réz
0.017 mg
Mangán
0.243 mg
Szelén
0.6 µg
szénhidrát
rost
2.1 g
cukor
3.83 g
víz
90.39 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.064 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.069 mg
Niacin - B3 vitamin
0.418 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.147 mg
Folát
18 µg
Kolin
17.1 mg
Béta-karotin
670 µg
Likopin
20 µg
Lutein+zeaxantin
329 µg
E vitamin
0.11 mg
K vitamin
38.2 µg
A vitamin
56 µg
C vitamin
57 mg
B6 vitamin
0.209 g
Levesünk citromtól lesz friss és karalábéval fő, főételünk céklától piros és tunkolható, míg desszertünk a legszebb gyermekkori napokra emlékeztet.
NosaltyMindig kell egy pár nap, mire magunkhoz térünk az óraátállítás után, és ez most sincs másképp. Megkezdődött a nyári időszámítás, és „elvettek" egy órát az életünkből, amit ősszel vissza is kapunk. Ennek az állítgatásnak azonban több negatív hatása is lehet szervezetünkre.
NosaltyEgészen sokkoló, de tény: az élelmiszerboltokban rengeteg olyan felületet érinthetünk meg, amelyek annyira piszkosak, hogy akár fertőzést is elkaphatunk.
Németh OrsiVannak ételek, melyeket a gyerekek legtöbbje imád - néhány kivétellel, de ők, mint tudjuk, csak a szabályt erősítik. A gombóclevesek, a rántott csirke, bármi, ami nutellás vagy csokis, de a borsóleves is nagy kedvenc legtöbbjüknél. Ezen a héten nekik kedvezünk!
A Jammertal Borbirtok Cassiopeia Merlot-ját választották a világ legjobbjának a Concours Mondail de Bruxelles szakértői.
Mind feledkeztünk már meg kamrafiókban hagyott fokhagymáról, ami a legtöbb esetben (ha épp nem penészedik be teljesen) ilyenkor sem hagyja el magát, hanem csírázni kezd. Lássuk, mi ezzel a teendő!
A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...
A TV-ben láttam ezt a receptet. Annyira gyors és egyszerű, szinte elronthatatlan.
Olaszország Campania régiójában és Nápoly környékén elterjedt, farsangi édesség ez, amelynek alapját citrushéjjal ízesített tejbegríz adja. A kisült végeredmény olyan krémes, hogy ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!