Tőzegáfonya

Tőzegáfonya

Leírás

Tőzegáfonya – receptek, leírás, tippek

A tőzegáfonya (más néven vörös áfonya vagy Vaccinium macrocarpon) egy apró, savanyú ízű bogyós gyümölcs, amely Észak-Amerikában és Észak-Európában őshonos. A tőzegáfonya különösen a nedves, mocsaras területeken nő, így gyakran a mocsarak és tőzeglápok növénye. Kiemelkedően sok pozitív élettani hatása van.

Érdekesség, hogy létezik egy nálunk, Magyarországon őshonos tőzegáfonya is (Vacciniumoxycoccos), mely a hangafélék családjába tartozó, hazánkban védett, tőzegmohalápokon élő jégkorszaki reliktum növényfaj. Termésének gyűjtése, termesztése Magyarországon engedélyhez kötött. Közeli rokona, a hazánkban nem őshonos amerikai tőzegáfonya szabadon termeszthető.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a tőzegáfonya?

A tőzegáfonya egy eredetileg Észak-Amerikából származó bogyós gyümölcs, különösen az Egyesült Államok és Kanada területén ismert. Ma már máshol is termesztik, például Európában, különösen a tőzeglápokkal rendelkező régiókban, így Skandináviában, Lengyelországban és más észak-európai országokban is.

Hogyan vásároljuk?

Aszalt formában a nagyobb boltokban, egészségboltokban, bioboltokban is megtalálhatjuk, frissen viszont igen ritkán, mivel nálunk nem terem. Hosszabb ideig tervezett tárolása esetén a frisset érdemes lefagyasztani, pár napig amúgy hűtőszekrényben is eláll. A legjobb, ha egy-két napon belül elfogyasztjuk, mert hamar romlik. A fagyasztott tőzegáfonya akár egy évig is eltartható, és fagyasztás után sem veszít sokat a tápanyagtartalmából. Szárított formában sokáig tárolható, viszont ebben az esetben ügyeljünk rá, hogy hűvös, száraz helyen, légmentesen záródó edényben tartjuk.

Mire jó a tőzegáfonya?

A tőzegáfonya gazdag antioxidánsokban, különösen flavonoidokban és antociánokban, amelyek segíthetnek a sejtkárosodás megelőzésében, és hozzájárulhatnak a szív- és érrendszeri egészség megőrzéséhez. Néhány kutatás szerint a tőzegáfonya segíthet megelőzni bizonyos típusú daganatok kialakulását, mivel a benne lévő antioxidánsok gátolhatják a rákos sejtek növekedését is. Egyik legismertebb tulajdonsága, hogy segíthet a húgyúti fertőzések megelőzésében és kezelésében, ugyanis megakadályozza, hogy a káros baktériumok, például az E. coli, megtapadjanak a húgyúti rendszer falain. C-vitamin-tartalmának köszönhetően segíthet erősíteni az immunrendszert, és elősegítheti a szervezet védekezését a fertőzésekkel szemben.

Orvosi felhasználása: a tőzegáfonyát (tőzegáfonyalé, tabletta vagy kapszula formájában) már régóta használják a húgyúti fertőzések (UTI-k) megelőzésére. A tőzegáfonya proantocianidinokat tartalmaz, mely anyagok megakadályozhatják, hogy a baktériumok a hólyag falához tapadjanak.

Mi készülhet a tőzegáfonyából?

A gyümölcsből friss ivólé, de aszalvány vagy gyümölcstea is készíthető. Friss gyümölcsként, tortákhoz, süteményekhez, joghurtokhoz, desszertekhez illik. Szárítva a mazsolához hasonlóan használható. A tőzegáfonya savanykás íze miatt remek dzsem- vagy lekváralapanyag, a belőle készült szósz vagy mártás pedig különösen jól illik húsételekhez, például kacsa-, sertés- vagy vadhúshoz.

Tőzegáfonyás receptekért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Frissen októbertől decemberig, szárítva egész éven át.

hogyan tároljam

A friss tőzegáfonya hűtőben tartva néhány hónapig eláll. Aszalt formájában gyári csomagolásban is hagyhatjuk. A friss gyümölcs lefagyasztva kb. 1 évig felhasználható.

100g Tőzegáfonya

fehérjetartalom

0.46 g

zsírtartalom

0.081 g

szénhidráttartalom

11.97 g

víztartalom

87.32 g

gramm tőzegáfonya?

Top ásványi anyagok

Foszfor

11 mg

Kalcium

8 mg

Magnézium

6 mg

Nátrium

2 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.057 g

C vitamin

14 mg

Kolin

5.5 mg

E vitamin

1.32 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0.46 g

Zsír

telített zsírsav

0.008 g

egyszeresen telített zsírsav

0.018 g

többszörösen telített zsírsav

0.055 g

ásványi anyagok

Kalcium

8 mg

Vas

0.23 mg

Magnézium

6 mg

Foszfor

11 mg

Nátrium

2 mg

Cink

0.09 mg

Réz

0.056 mg

Mangán

0.267 mg

Szelén

0.1 µg

szénhidrát

rost

3.6 g

cukor

4.27 g

víz

87.32 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.012 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.02 mg

Niacin - B3 vitamin

0.101 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.295 mg

Folát

1 µg

Kolin

5.5 mg

Béta-karotin

38 µg

Lutein+zeaxantin

91 µg

E vitamin

1.32 mg

K vitamin

5 µg

A vitamin

3 µg

C vitamin

14 mg

B6 vitamin

0.057 g

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Székely tészta

A receptet az anyósomtól kaptam. Megkérdezésemre csak annyit tudott mondani, hogy kb. 30 évvel ezelőtt kapta egy barátnőjétől. Az ő édesapja volt talán székely ember.

Répatortakocka sütés nélkül

A répatortát imádjuk, és húsvét környékén sokan elkészítjük. A szokásostól eltérően ezt most nem kell sütni, és ráadásul tej- és tojásmentes is. Szuper laktató süti, és ...

Csokis babka

Izraeli kalács, más néven babka: ez a márványosan hipnotikus, gazdag csokikrémmel csavart kalács nem hiányozhat a húsvéti asztalról. Manapság divatos mindenféle izgalmasan újító ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!