Tőzegáfonya

Tőzegáfonya

Leírás

Ez az amerikai tőzegáfonya vagy cranberry (Vaccinium macrocarpon) és fontos: nem keverendő össze a tőzegáfonyával (Vaccinium oxycoccos), ami magyar reliktum faj és szigorúan védett! Az amerikai tőzegáfonya Magyarországon az 1990-es évekig ismeretlen volt. Észak-Amerikából származik, örökzöld, kb. 10-15 cm magas törpecserje, amely a vörösáfonyánál nagyobb, piros-sárga gyümölcsöket termő gyógynövény. Rubin-piros bogyóin sárgás-piros foltok, gyümölcshúsa világosabb, roppanóhúsú, enyhén fanyar ízű. Az amerikai tőzegáfonya igen gazdag antioxidánsokban (antocianidinek, tanninok), melyek védik szervezetünket a káros oxidációs folyamatoktól, óvják testünket az öregedéstől. Nátriumot, foszfort, káliumot, is tartalmaz. A gyümölcsből friss ivólé, de aszalvány, vagy gyümölcstea is készíthető. Friss gyümölcsként, tortákhoz, süteményekhez, joghurtokhoz, desszertekhez illik. Szárítva a mazsolához hasonlóan használható. Szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésére, antibakteriális hatása miatt, a bakteriális fertőzések megelőzésére, kezelésére, amelyek általában gyulladásokhoz vezetnek, az immunrendszer erősítésére, étvágygerjesztőnek is ajánlják. Húgyúti fertőzések ill. gyulladások kezelésére kiválóan alkalmas. (Forrás: Wikipédia)

Mikor vegyem

Frissen októbertől decemberig, szárítva egész éven át.

hogyan tároljam

A friss tőzegáfonya hűtőben tartva néhány hónapig eláll. Az aszalt formában gyári csomagolásban hagyjuk. A friss gyümölcs lefagyasztva kb. 1 évig felhasználható.

100g Tőzegáfonya

fehérjetartalom

0.46 g

zsírtartalom

0.081 g

szénhidráttartalom

11.97 g

víztartalom

87.32 g

gramm tőzegáfonya?

Top ásványi anyagok

Foszfor

11 mg

Kalcium

8 mg

Magnézium

6 mg

Nátrium

2 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.057 g

C vitamin

14 mg

Kolin

5.5 mg

E vitamin

1.32 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0.46 g

Zsír

telített zsírsav

0.008 g

egyszeresen telített zsírsav

0.018 g

többszörösen telített zsírsav

0.055 g

ásványi anyagok

Kalcium

8 mg

Vas

0.23 mg

Magnézium

6 mg

Foszfor

11 mg

Nátrium

2 mg

Cink

0.09 mg

Réz

0.056 mg

Mangán

0.267 mg

Szelén

0.1 µg

szénhidrát

rost

3.6 g

cukor

4.27 g

víz

87.32 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.012 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.02 mg

Niacin - B3 vitamin

0.101 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.295 mg

Folát

1 µg

Kolin

5.5 mg

Béta-karotin

38 µg

Lutein+zeaxantin

91 µg

E vitamin

1.32 mg

K vitamin

5 µg

A vitamin

3 µg

C vitamin

14 mg

B6 vitamin

0.057 g

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...