Zöldspárga

Zöldspárga

Leírás

Zöldspárga – receptek, leírás, tippek

A zöldspárga nagyon könnyen elkészíthető, alacsony kalóriatartalmú és különleges ízű zöldség. Rengeteg jó tulajdonsága van, azonban van három rossz is: az egyik, hogy rövid ideig van szezonja, a másik, hogy nem bírja jól a tartósítást, illetve igen borsos az ára. Éppen ezért érdemes megragadni az alkalmat, amikor zöldspárgát ehetünk!

A zöldspárga igencsak rövid ideig kapható zöldség, melyet akár a tavasz egyik hírnökeként is számontarthatunk. Rengeteg jótékony tulajdonsággal rendelkezik, hiszen magas a vitamin- és rosttartalma. Számos ételt készíthetünk belőle, többek között levest, tésztás fogásokat és salátákat is. 

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a csontos zöldspárga?

A spárga a liliomfélékhez tartozó évelő növény, amelynek a föld alatti kis gyöktörzseiből nőnek ki a spárgasípok, amelyek lényegében a növény hajtásai. Mivel nem könnyű a termesztése, ezért a drágább zöldségek közé tartozik. 

A spárga K-, C-, A-, E-, B-vitaminokban és folsavban gazdag zöldség, mindemellett biztosít szervezetünk számára fehérjét, mangánt, foszfort és élelmi rostot is. Amíg az E-vitamin segít megerősíteni az immunrendszerünket, addig a C-vitamin növeli a fehérvérsejtek számát, melyek szembeszállnak a testünket megtámadó kórokozókkal, az A-vitamin pedig segít kordában tartani a koleszterinszintet, és a látásunkra is jótékony hatással van. 

Hogyan vásároljuk?

A jó zöldspárga feszes, nem túl vastag, és nem hajlik meg a kezünkben. Ha szeretnénk leellenőrizni, friss-e az áru, akkor finoman nyomjuk meg az ujjunkkal. Akkor tökéletes, ha nem szivacsos a spárga. 

Hogyan készítsük el a zöldspárgát?

Főzés előtt a sípok végét letörjük, mindegyik síp ott fog eltörni, ahol már éppen fás kezd lenni a növény. A zöldspárgát elég csupán néhány percig pirítani a serpenyőben vagy akár blansírozni fél percig, így kellően roppanós és üde marad. Érdemes elkerülni a hosszú főzést vagy párolást, de ez nem azt jelenti, hogy ne lehetne kiváló alapanyaga egy quiche-nek vagy akár egy focacciának. 

A zöldspárga egyébként nyersen is fogyasztó, ebben az esetben érdemes nagyon alaposan megmosni.  

Mi készülhet a zöldspárgából?

Készülhet belőle krémleves, saláta, rakott egytálétel, rizottó vagy valamilyen tésztás fogás, de remek feltét lehet pizzán, focaccián. Tehetjük quiche-be, de akár belegöngyölhetjük baconbe vagy leveles tésztába is.

Még több zöldspárga-receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

A zöldspárga általában április elejétől június elejéig kapható, de az időjárás nagyban befolyásolja, mikor kerül a boltokba és a piacra.

hogyan tároljam

A zöldspárgát általában összegumizva tudjuk megvásárolni. Fontos, hogy ezt ne távolítsuk el! Miután hazaértünk, vágjuk le a zöldség fás részeit, majd töltsünk meg egy poharat vagy egy befőttesüveget vízzel, és tegyük bele a spárgákat úgy, mindegyik vége beleérjen a vízbe. Ezután egy műanyag zacskóval óvatosan fedjük le a spárga tetejét, és tároljuk a hűtőben. Ezzel a módszerrel körülbelül egy hétig áll el a zöldségünk.

100g Zöldspárga

fehérjetartalom

2.2 g

zsírtartalom

0.09 g

szénhidráttartalom

3.88 g

víztartalom

93.22 g

gramm zöldspárga?

Top ásványi anyagok

Foszfor

52 mg

Kalcium

24 mg

Magnézium

14 mg

Vas

2.14 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.091 g

Kolin

16 mg

C vitamin

5.6 mg

E vitamin

1.13 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

2.2 g

Zsír

telített zsírsav

0.04 g

többszörösen telített zsírsav

0.05 g

ásványi anyagok

Kalcium

24 mg

Vas

2.14 mg

Magnézium

14 mg

Foszfor

52 mg

Nátrium

2 mg

Cink

0.54 mg

Réz

0.189 mg

Mangán

0.158 mg

Szelén

2.3 µg

szénhidrát

rost

2.1 g

cukor

1.88 g

víz

93.22 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.143 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.141 mg

Niacin - B3 vitamin

0.978 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.274 mg

Folát

52 µg

Kolin

16 mg

Alfa-karotin

9 µg

Béta-karotin

449 µg

Lutein+zeaxantin

710 µg

E vitamin

1.13 mg

K vitamin

41.6 µg

A vitamin

38 µg

C vitamin

5.6 mg

B6 vitamin

0.091 g

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...