Snidling

Snidling

Leírás

(Allium schoenoprasum) Bármily meglepő, a snidling (másik nevén metélőhagyma) rokonságát illetően a liliomokkal és a hagymákkal áll közeli kapcsolatban. Évelő növény, mely sűrű csomókban álló apró hosszúkás hagymákon növeszti vékony, csőszerű leveleit. Ha kivirágzik, akkor kékes vagy lilás színű, gömbalakú virágzatával bemutatja a másik rokoni szálat is. Észak-Európában, Görögországban és Olaszországban vadon is megterem, hazánkban magról vetéssel, vagy a csomókban álló hagymácskák szétültetésével szaporíthatjuk. Ha ügyesek vagyunk, akkor a balkonon is tudun magunknak snidlinget nevelni, így mindig frissen juthatunk hozzá. Különféle vitamin- és ásványianyag tartalma méltán teszi népszerűvé. A vöröshagymára jellemző, ám sokkal "szelídebb" illatával különféle levesek, mártások, krémek közkedvelt ízesítője. Közismert a vértisztító és érelmeszedést gátló hatása. Emellett baktériumölő hatású, melyet elsősorban a szájban és garatban, de ugyanúgy a gyomorban és a belekben is kifejt. A kínai metélőhagyma a snidlinggel rokon növény, nagyon hasonló életformájuk, termesztésük, de a kínai hagyma friss levelei fokhagymaízűek, virága fehér, nyár végén nyílik, a terméságazat pedig szárazvirágként használható a lampionvirág, a bábakalács, a szamárkenyér mellett őszi szobadíszként. A levelek laposak, nem cső alakúak, mint a hagymáé.

Mikor vegyem

Leggyakrabban tavasszal találkozhatunk vele, de az otthoni termesztésre a hipermarketek polcán egész évben találkozhatunk vele kis cserepekben.

hogyan tároljam

Igyekezzünk mielőbb felhasználni, hogy a lehető legkevesebbet veszítsen a beltartalmi értékeiből. Ha a csokorba szedett leveleket egy pohár vízbe állítjuk, akkor pár nappal meghosszabbíthatjuk az eltarthatóságát. Ha a kínai metélőhagymánk töves, napos helyen tartsuk, és szereti a vizes talajt is.

100g Snidling

fehérjetartalom

3.27 g

zsírtartalom

0.508 g

szénhidráttartalom

4.35 g

víztartalom

90.65 g

gramm snidling?

Top ásványi anyagok

Kalcium

92 mg

Foszfor

58 mg

Magnézium

42 mg

Nátrium

3 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.138 g

C vitamin

58.1 mg

Kolin

5.2 mg

Béta-karotin

2612 µg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

3.27 g

Zsír

telített zsírsav

0.146 g

egyszeresen telített zsírsav

0.095 g

többszörösen telített zsírsav

0.267 g

ásványi anyagok

Kalcium

92 mg

Vas

1.6 mg

Magnézium

42 mg

Foszfor

58 mg

Nátrium

3 mg

Cink

0.56 mg

Réz

0.157 mg

Mangán

0.373 mg

Szelén

0.9 µg

szénhidrát

rost

2.5 g

cukor

1.85 g

víz

90.65 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.078 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.115 mg

Niacin - B3 vitamin

0.647 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.324 mg

Folát

105 µg

Kolin

5.2 mg

Béta-karotin

2612 µg

Lutein+zeaxantin

323 µg

E vitamin

0.21 mg

K vitamin

212.7 µg

A vitamin

218 µg

C vitamin

58.1 mg

B6 vitamin

0.138 g

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...