Sertéstarja

Sertéstarja

Leírás

Sertéstarja – receptek, leírás, tippek

Ha szaftos sertéshúsra vágyunk, a tarja a legjobb választás! Sokan tartanak tőle, mondván, túl zsíros, pedig belőle készülnek a legfinomabb, omlós szeletek, de igény szerint egyben is megsüthetjük.

A sertéstarjával találkozhatunk natúr és füstölt állapotában is. Zsírosabb, ezért grill ételekhez, flekkenekhez is szuper, ilyenkor érdemes előre bepácolni. A füstölt tarját megfőzve házi felvágott készülhet belőle, de használhatjuk minden olyan ételbe is, ami füstölt hús kívánt: bableves, lencsefőzelék, töltött káposzta, korhelyleves, stb.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi a sertéstarja?

A tarja a sertés nyakhúsa, amit a legjobb ízű húsrésznek tartanak, hiszen zsírral sűrűn átszőtt. Ízletes, sütésre kifejezetten alkalmas, és egészben, apróhúsként illetve szeletben is süthető, mert zsírtartalmának köszönhetően nem szárad ki. A megfelelő érlelés után grillezhetjük is: a tarja ugyanis közkedvelt húsféle kerti sütögetéseken is, és ez nem véletlen, hiszen egy ízes-fűszeres pácolást követően a márványozott, zsírral átszőtt húsból finom, szaftos végeredmény születik.

Hogyan készül a tökéletes sertéstarja?

Mivel zsíros, szaftos húsról van szó, elég könnyű vele dolgozni, így kezdő szakácsoknak is ajánlott. Vehetjük szeletelve és egyben is, csonttal vagy anélkül. Ha mi szeleteljük, vágjuk ujjnyi vastagra, mert sütésnél úgyis összeesik picit, és így marad valóban szaftos.

A sertéstarját érdemes mindig bepácolni: egy magyarosabb pácba mehet a só mellett olaj, fokhagyma, mustár, feketebors, őrölt paprika, kömény, sőt, őrölt koriander is, de elvihetjük a tarját ázsiai irányba is olajjal, szójaszósszal, halszósszal, némi barna cukorral, lime-lével.

A nyers tarjaszeleteket klopfoljuk ki, és azután pácoljuk: egész éjszakán, de legalább 1-2 órán át hagyjuk őket pácolódni. A sütőt melegítsük elő 180 fokra, a húst rakjuk tepsibe, és öntsük rár a maradék pácot is nyugodtan. Fedjük le alufóliával, és mehet a sütőbe körülbelül 35 percre, majd fólia nélkül is pirítsunk rá újabb 30 percig. Ha puha, omlós a hús, zárjuk le a sütőt, és hagyjuk negyed órát állni, így marad szaftos. Ezután fogyasszuk rizzsel, tört hagymás krumplival vagy burgonyapürével!

Mi készülhet belőle?

Süthetünk tepsiben zöldséges-mustáros tarjaszeletet, de konfitálhatjuk is, belefőzhetjük füstölt formában töltött káposztába vagy babgulyásba, tehetjük különleges húsos szendvicsekbe, de burgonyával rakott sertéstarja és cigánypecsenye is válhat belőle. Labancpecsenyeként és egyben sült hús formájában is isteni, de még egy japán ramenbe is illik a tarja!

Még több sertéstarjás receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Nagyobb élelmiszerboltokban, henteseknél, piacokon bármikor, nyers és füstölt formában is. Mindig a szép, élénk pirosas, ruganyos húst válasszuk, ne legyen nedves-nyákos érintésre, ne folyjon belőle semmiféle húslé, és a szaga se legyen gyanús.

hogyan tároljam

Hűtőben, jól zárható dobozban tárolhatjuk, de 1-2 napon belül használjuk fel. Ha hosszabb ideig tárolnánk, akkor mélyhűtőben a helye jól zárható műanyag zacskóban vagy ételhordóban.

100g Sertéstarja

fehérjetartalom

17.42 g

zsírtartalom

62011.151 g

szénhidráttartalom

0 g

víztartalom

69.18 g

gramm sertéstarja?

Top ásványi anyagok

Foszfor

190 mg

Nátrium

61 mg

Magnézium

20 mg

Kalcium

16 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.486 g

Kolin

73.3 mg

Niacin - B3 vitamin

4.239 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

1.447 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

17.42 g

Zsír

telített zsírsav

4.348 g

egyszeresen telített zsírsav

5.206 g

többszörösen telített zsírsav

1.597 g

koleszterin

62 g

ásványi anyagok

Kalcium

16 mg

Vas

1.12 mg

Magnézium

20 mg

Foszfor

190 mg

Nátrium

61 mg

Cink

3.09 mg

Réz

0.096 mg

Mangán

0.011 mg

Szelén

26.2 µg

szénhidrát

víz

69.18 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.52 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.353 mg

Niacin - B3 vitamin

4.239 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

1.447 mg

Kolin

73.3 mg

Retinol

2 µg

E vitamin

0.22 mg

D vitamin

30 µg

B12 vitamin

0.91 µg

A vitamin

2 µg

B6 vitamin

0.486 g

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...